Friday, 19 April, 2024

Ρωσία: Νεκρή σε βομβιστική επίθεση η κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν, του εθνικιστικού “εγκεφάλου” του Πούτιν

Η Ντάρια Ντούγκινα σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της (Toyota Land Cruiser) εξερράγη 20χλμ δυτικά της Μόσχας.

Η κόρη του στενού συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, φέρεται να δολοφονήθηκε κοντά στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Ντάρια Ντούγκιν σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της (Toyota Land Cruiser) εξερράγη 20χλμ δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της μετά από εκδήλωση.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο πατέρας της, ο Ρώσος φιλόσοφος Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο οποίος είναι γνωστός ως εθνικιστικός “εγκέφαλος του Πούτιν”, ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν αποφάσισε τελευταία στιγμή να επιστρέψουν με ξεχωριστά αυτοκίνητα από την εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η είδηση μεταδόθηκε από τα κανάλια στο telegram 112 και Baza, καθώς και από την κρατική Novaya Gazeta.

Αστυνομικές πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι μια γυναίκα οδηγός έχασε τη ζωή της όταν σημειώθηκε έκρηξη σε SUV στο χωριό Bolshiye Vyazemy.

Ο επικεφαλής του DPR στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, κατηγόρησε τους Ουκρανούς “τρομοκράτες” για την έκρηξη. “Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Αλεξάντερ Ντούγκιν και σκότωσαν την κόρη του σε αυτοκίνητο” έγραψε στο Telegram.

Βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί και το οποίο αναρτήθηκε στο Telegram, δείχνει τον Ντούγκιν να παρακολουθεί σοκαρισμένος την ώρα που τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει “όλες τις εκδοχές” σχετικά με το συμβάν.

Η Ντάρια Ντούγκινα ήταν δημοσιογράφος η οποία είχε υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ νωρίτερα της είχαν επιβληθεί κυρώσεις από ΗΠΑ και Ρωσία κατηγορώντας την 30χρονη γυναίκα ότι συμβάλει στην διασπορά “προπαγάνδας”. Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται και η Ουκρανία. Η 30χρονη Ντάρια Ντούγκινα, δημοσιογράφος, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο “σύγκρουση πολιτισμών” και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση. Νωρίτερα φέτος οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντάρια Ντούγκινα για τη διασπορά “παραπληροφόρησης” σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Νοτύγκιν είναι στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Η επιρροή του Ντούγκιν στον Πούτιν αποτελεί αντικείμενο εικασιών, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι μεγάλη ενώ άλλοι να τη χαρακτηρίζουν μηδαμινή.

Κάτω από το κάθισμα του οδηγού τοποθετήθηκε πιθανότατα η βόμβα που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του υπερεθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ρώσων ερευνητών, η Ντάρια Ντούγκινα σκοτώθηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο Toyota Land Cruiser το οποίο οδηγούσε.

Ρωσία: Νεκρή σε βομβιστική επίθεση στη Μόσχα η κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν, του «εγκεφάλου του Πούτιν»

Μάλιστα, σε βίντεο καταγράφηκε η στιγμή που έφτασε στο σημείο ο Αλεξάντρ Ντούγκιν. Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο 112, η Ντούγκινα και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν στη Μόσχα με το ίδιο αυτοκίνητο. Όμως ο Ντούγκιν, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης, τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά. Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζει «όλες τις εκδοχές» σχετικά με το συμβάν. Πάντως, ήδη, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να κατηγορούν το Κίεβο για τη βομβιστική επίθεση.

Διαψεύδει κάθε εμπλοκή της στον θάνατο της Ντούγκινα η Ουκρανία

Από τη μεριά της η Ουκρανία, μέσω δηλώσεων του κορυφαίου προεδρικού συμβούλου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό, καθώς το Κίεβο «δεν είναι εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία». Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση για τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο, που σκότωσε την Ντούγκινα, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό, γιατί δεν είμαστε εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία, ούτε τρομοκρατικό».

Αξιωματούχοι της Ρωσίας καλούν για αντίποινα κατά του Κιέβου

Ορισμένοι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου κατηγόρησαν αμέσως το Κίεβο για την έκρηξη. Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικά χρηματοδοτούμενου τηλεοπτικού σταθμού RT, έγραψε ότι «ανατίναξαν την κόρη του Ντούγκιν» και κάλεσε για επιθέσεις κατά των «κέντρων λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο. Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης, ελεγχόμενης από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Ντάρια Ντούγκινα είχε σκοτωθεί και κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση.

«Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπαθώντας να εξοντώσουν τον Αλεξάντρ Ντούγκιν ανατίναξαν την κόρη του… Σε αυτοκίνητο. Ευλογημένη μνήμη της Ντάρια, είναι μια πραγματική Ρωσίδα!», έγραψε

Ποια ήταν η Ντάρια Ντούγκινα, η κόρη του «Ρασπούτιν του Πούτιν»

Παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επίσημη θέση στην κυβέρνηση, ο πατέρας της Ντάρια Ντούγκινα είναι στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου και έχει χαρακτηριστεί ακόμη και «ο Ρασπούτιν του Πούτιν».

Η κόρη του φιλοσόφου ήταν δημοσιογράφος που υποστήριξε την εισβολή στην Ουκρανία. Νωρίτερα εφέτος της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες κατηγόρησαν την 30χρονη ότι συνέβαλε σε διαδικτυακή «παραπληροφόρηση» σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας.

Τον Μάιο, περιέγραψε τον πόλεμο ως «σύγκρουση πολιτισμών» σε συνέντευξή της και εξέφρασε περηφάνια για το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είχαν υποστεί κυρώσεις από τη Δύση. Και στον πατέρα της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2015 για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα γραπτά του πιστώνονται ότι είχαν βαθιά επιρροή στην κοσμοθεωρία του Βλαντιμίρ Πούτιν και θεωρείται ο κύριος διανοούμενος αρχιτέκτονας της υπερεθνικιστικής ιδεολογίας που τηρούν πολλοί στο Κρεμλίνο. Για χρόνια, ο Ντούγκιν καλεί τη Μόσχα να επιβληθεί πιο επιθετικά στην παγκόσμια σκηνή και έχει υποστηρίξει τη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου