Thursday, 25 April, 2024

Ρωσία-Ουκρανία συμφώνησαν για την εξαγωγή σιτηρών: Ελπίδα για αποφυγή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Κίεβο και Μόσχα υπέγραψαν, το απόγευμα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, τη συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο τραπέζι τα μέλη της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Άγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ουκρανία δεν υπογράφει έγγραφα με τη Ρωσία», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο με τη Ρωσία»

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο με τη Ρωσία. Υπογράψαμε συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ και αναλάβαμε υποχρεώσεις απέναντί ​​τους. Η Ρωσία υπογράφει ίδια συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ», έγραψε ο Ποντόλιακ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού κάθισε απέναντι από τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ προτού ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov υπογράψει ένα πανομοιότυπο έγγραφο συμφωνώντας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται στην Ουκρανία, η διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας τονίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημαίες των δύο χωρών μεταφέρθηκαν ώστε να μην βρίσκονται δίπλα-δίπλα πίσω από το τραπέζι όπου υπογράφηκε η συμφωνία. Η σημαία του ΟΗΕ τοποθετήθηκε ανάμεσά τους.

«Σε περίπτωση προκλήσεων, (θα υπάρξει) άμεση στρατιωτική απάντηση» από την Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος του Κιέβου Μιχαΐλο Ποντόλιακ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι σημαίες Ουκρανίας-Ρωσίας δεν τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα. AP Photo/Khalil Hamra

Iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου