Friday, 19 April, 2024

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι – Σώθηκε βρέφος από τα συντρίμια (βίντεο)

Γιατί άνθρωπος να σκοτώνει άνθρωπο…

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα θέσεις των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπίου, ενώ ο στρατός σφυροκόπησε με πυρά πυροβολικού το παλιό τμήμα της πόλης στη διάρκεια μεγάλης επίθεσης, σύμφωνα με τους αντάρτες, αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο τις γραμμές ανεφοδιασμού, στην πρώτη γραμμή των πολεμικών συγκρούσεων, βορείως του Χαλεπίου.

Πηγή του στρατού δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις θέσεις τους, εξέλιξη, την οποία αμφισβητούν οι αντάρτες, που δηλώνουν ότι απέκρουσαν νέα μεγάλη επίθεση.

Ρωσικές απειλές

Το Ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών τονίζει ότι η εκδήλωση μιας άμεσης επιθετικότητας από τις ΗΠΑ για τη Δαμασκό, αλλά και το στρατό της Συρίας, μπορεί να οδηγήσει σε τρομακτικές αλλαγές τεκτονικού χαρακτήρα στη Μέση Ανατολή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Διασώστης στη Συρία βγάζει ζωντανό βρέφος από τα συντρίμμια και ξεσπάει σε κλάματα

Ο διασώστης στο Ιντλίμπ της Συρίας, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Χαλέπι, βιώνει καθημερινά τον όλεθρο του πολέμου. Όμως ακόμη και αυτός δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά του μετά τη διάσωση ενός βρέφους μέσα από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Ο διασώστης, μέλος της οργάνωσης Λευκά Κράνη που έχει προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης, μετά από τέσσερις ώρες υπεράνθρωπης προσπάθειας ανέσυρε ζωντανό το νεογέννητο.

Όταν άκουσε το κλάμα του μωρού ράγισε. «Ορκίζομαι στο Θεό, ότι είναι 4 ώρες, σκάβαμε εδώ και 3 ώρες. Ενός μηνός, είναι μόλις ενός μηνός….» ακούγεται να κλαίει με λυγμούς.

Το βίντεο προβλήθηκε σε πολλά διεθνή δίκτυα μεταξύ των οποίων και το ΒBC με την παρουσιάστρια Kate Silverton να μην μπορεί να κρύψει την συγκίνησή της και να συνεχίσει το δελτίο δακρυσμένη.   Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσε σήμερα τη Συρία και τη Ρωσία να θέσουν τέρμα “στο λουτρό αίματος” στο Χαλέπι καθώς τα αεροπλάνα “ρίχνουν κατά ριπάς βόμβες στην πόλη”. “Όλο το ανατολικό Χαλέπι έχει γίνει ένας τεράστιος στόχος”, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των MSF, Σίσκο Βιγιαλόνγκα ο οποίος κάλεσε “τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να θέσουν τέρμα στους βομβαρδισμούς που προκαλούν λουτρό αίματος μεταξύ των αμάχων”.   29.9.2016 ΟΗΕ: Η Συρία αιμορραγεί, οι κάτοικοι πεθαίνουν “Τα αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Συρία ρίχνουν κατά ριπάς βόμβες στην πόλη”, πρόσθεσε ο επικεφαλής των MSF, ο οποίος εκτίμησε πως η “συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους συστηματικούς βομβαρδισμούς” και πως “η Ρωσία, ως αναντικατάστατος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος της Συρίας, έχει την ευθύνη να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να το σταματήσει αυτό”.

Μεταξύ 21 και 26 Σεπτεμβρίου, τα νοσοκομεία του Χαλεπίου που βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία δέχθηκαν περισσότερους από 822 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 221 παιδιά, και παρέλαβαν περισσότερους από 278 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 96 ήταν παιδιά, ανέφεραν οι MSF επικαλούμενοι την υγειονομική διεύθυνση του ανατολικού Χαλεπίου. “Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν ώστε άλλοι να πεθάνουν για να έχουν την ελπίδα να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι. Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τρεις αίθουσες χειρουργείων”, δηλώνει ο δρ. Αμπού Ουάσιμ, ο οποίος διευθύνει το τραυματολογικό νοσοκομείο στο ανατολικό Χαλέπι, μια δομή που υποστηρίζεται από τους MSF.

Τον Αύγουστο οι MSF κατάφεραν να στείλουν ένα φορτίο ιατρικών υλικών στην πόλη στη διάρκεια μιας σύντομης διακοπής της πολιορκίας, αλλά δεν μπόρεσε να το επαναλάβει από τότε. “Τώρα η πόλη βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία, οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές αποτελούν στόχο επιθέσεων και οι βομβαρδισμοί είναι εντατικοί”, ανέφερε ο Σϊσκο Βιγιαλόνγκα, ο οποίος ζήτησε “την απομάκρυνση των πιο σοβαρά αρρώστων και των τραυματιών”. “Αν δεν γίνει κάτι, θα επιβεβαιωθούμε ότι οι φόβοι μας είχαν βάση: ο κόσμος θα έχει εγκαταλείψει τους πληθυσμούς του Χαλεπίου σε έναν αργό και βίαιο θάνατο”, καταλήγει. Περίπου 600 τραυματίες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να λάβουν ιατρική φροντίδα στο ανατολικό Χαλέπι λόγω έλλειψης προσωπικού ή κατάλληλων υλικών, ανέφερε χθες ο ΟΗΕ.

lifo, BBC, Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου