Saturday, 20 April, 2024

Ρωσικοί οι πύραυλοι που έπεσαν στην Πολωνία; «Προβοκάτσια» λέει η Μόσχα. Δύο νεκροί

«Αδέσποτοι» πύραυλοι της Ρωσίας έπεσαν σε χωριό της Πολωνίας, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και παγκόσμιο συναγερμό.

Οι δύο πύραυλοι χτύπησαν «ξηραντήριο σιτηρών» σε χωριό 10 μίλια από τα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνεται επίσημα ότι είναι ρωσικοί, ωστόσο αξιωματούχοι φαίνεται να διαβεβαιώνουν πως οι πύραυλοι προήλθαν από εκεί.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι οι πύραυλοι που διέσχισαν τα πολωνικά σύνορα και οδήγησαν στον θάνατο δύο ανθρώπων είναι ρωσικοί.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέφσκι, κάλεσε έκτακτη συνάντηση «εθνικής ασφάλειας και άμυνας», χωρίς να αναφέρεται ο λόγος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Πρεβόμντοφ, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβιβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη. Εκπρόσωπος των αμερικανικών υπηρεσιών ανέφερε ότι οι πύραυλοι όντως πέρασαν μέσα στο «μέλος του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μεταδίδει την είδηση, επικαλούμενο το πολωνικό ραδιόφωνο ZET. Σύμφωνα με το TASS, λοιπόν, δύο ρουκέτες έπληξαν ξηραντήρια σιτηρών σε χωριό στην ανατολική Πολωνία, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων. Το ρωσικό πρακτορείο τονίζει ότι στις έως τώρα πληροφορίες δεν αναφέρεται η προέλευση των πυραύλων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με πυραύλους στην Ουκρανία, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ακόμη και στη Μολδαβία.

Πολωνία: Έκτακτη συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας

Από την Πολωνία γίνονται αναφορές, την ίδια ώρα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε «υψηλό συναγερμό». Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως, λόγω της κατάστασης κρίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα διέταξε συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας με μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων. Πρόσθεσε ότι όποια πληροφορία παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή θα κοινοποιηθεί αργότερα στο κοινό στον βαθμό που είναι δυνατόν. «Κάνω έκκληση να μη δημοσιευτούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μέχρι τότε. Θα τις σχολιάσουμε και θα ενημερώσουμε μετά τη συνάντηση που θα γίνει τώρα, αφού παρουσιαστούν οι σχετικές πληροφορίες από τις υπηρεσίες που θα μας ενημερώσουν για αυτά τα γεγονότα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πολωνίας.

Ρωσία: Προβοκάτσια που στοχεύει να κλιμακώσει την κατάσταση

Η Ρωσία, στην πρώτη αντίδρασή της μέσω του υπουργείου Άμυνάς της, αποκάλεσε τις αναφορές αυτές προβοκάτσια και είπε ότι δεν πραγματοποίησε επιθέσεις σε στόχους κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Οι αναφορές αυτές για επίθεση στην Πολωνία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι «σκόπιμη προβοκάτσια». «Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση “ρωσικών” πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη προβοκάτσια για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από το σημείο στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Ζελένσκι: Το χτύπημα ήταν ρωσικό, είχαμε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα δεν περιορίζεται στην Ουκρανία

Σε μια πρώτη δήλωσή του μετά τις αναφορές για ρωσικό πλήγμα στην Πολωνία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Ο τρόμος δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία… Εκτόξευση πυραύλων σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

«Θέλω να πω τώρα σε όλους τους Πολωνούς αδελφούς και αδελφές μας: Η Ουκρανία θα σας υποστηρίζει πάντα! Ο τρόμος δεν θα σπάσει τους ελεύθερους ανθρώπους! Η νίκη είναι δυνατή όταν δεν υπάρχει φόβος! … Η Ρωσία τρομοκρατεί εμάς και όλους όσους μπορεί να φτάσει», συνέχισε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του και τόνισε ότι «Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία».

Αντίδραση και από τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Ποντόλιακ, για το χτύπημα στην Πολωνία

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter: «Χτυπήματα στο έδαφος της Πολωνίας-όχι ατύχημα, αλλά σκόπιμα σχεδιασμένο “γεια” από τη Ρωσία, μεταμφιεσμένο σε “λάθος”. Αυτό συμβαίνει όταν το κακό μένει ατιμώρητο και οι πολιτικοί επιδίδονται σε “ειρήνευση” του επιτιθέμενου. Το ρωσο-τρομοκρατικό καθεστώς πρέπει να σταματήσει. Συλλυπητήρια στους νεκρούς».

Κουλέμπα: Αλληλεγγύη στην Πολωνία, να γίνει σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε δήλωσή του μετά από τις αναφορές για ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία, ζήτησε νέα συστήματα αεράμυνας και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και να υπάρξει συλλογική απάντηση στη Ρωσία που θα είναι σκληρή.

Η δήλωση Κουλέμπα: «Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της στην Πολωνία και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η συλλογική απάντηση στις ρωσικές ενέργειες πρέπει να είναι σκληρή και με αρχές. Μεταξύ των άμεσων ενεργειών: μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Ουκρανίας για τη δημιουργία περαιτέρω κοινών δράσεων που θα αναγκάσουν τη Ρωσία να αλλάξει πορεία αναφορικά με την κλιμάκωση, παρέχοντας στην Ουκρανία σύγχρονα αεροσκάφη όπως F-15 και F-16, καθώς και συστήματα αεράμυνας, ώστε να αναχαιτίσουμε τυχόν ρωσικούς πυραύλους. Σήμερα, η προστασία των ουρανών της Ουκρανίας σημαίνει προστασία του ΝΑΤΟ».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, με τον υπουργό Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Πάμπρικς να αναφέρει: «Τα συλλυπητήριά μου στα αδέρφια μας τους Πολωνούς. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και εδάφη του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως στο πλευρό των Πολωνών φίλων και καταδικάζει αυτό το έγκλημα». Αντίδραση υπήρξε και από την εσθονική κυβέρνηση. «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι άκρως ανησυχητικά. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ. Είμαστε στο πλευρό των πολύ στενών συμμάχων μας», αναφέρουν.

Πεντάγωνο: «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ»

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του Πενταγώνου στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για πυραύλους της Ρωσίας. Ωστόσο τονίστηκε πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ». «Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές, Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Πρωθυπουργός Βελγίου: Καταδικάζουμε έντονα το περιστατικό

«Το Βέλγιο καταδικάζει έντονα το περιστατικό στην πολωνική επικράτεια και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια των θυμάτων και στον λαό της Πολωνίας», αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρόο. Προσθέτει ότι «το Βέλγιο βρίσκεται δίπλα στην Πολωνία. Είμαστε όλοι μέρος της οικογένειας του ΝΑΤΟ που είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένο και εξοπλισμένο για να μας προστατεύσει όλους».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου