Thursday, 28 March, 2024

Σάλος από τις αποκαλύψεις του Guardian: Η Βρετανία πραγματοποίησε άσκηση για τον κορονοϊό το 2016

Ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη Μεγάλη Βρετανία και αφορά τη διαχείριση της πανδημίας SARS-COV-2.
Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου κάνει λόγο για την άσκηση «Αλίκη». Διεξήχθη το 2016 και αφορούσε στην αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης έξαρσης ενός κορονοϊού. Ο Guardian μάλιστα αποκαλύπτει ότι, ήδη από τότε, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας «χτυπούσαν» καμπανάκι και τόνιζαν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των αποθεμάτων ατομικής προστασίας και η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων και ελέγχου των ταξιδιωτών από το εξωτερικό.
Το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι η «Αλίκη» πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα.
Σε αυτήν έλαβαν μέρος διοικητικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το Υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από τις τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.
Το σενάριο και η αγνόηση των πορισμάτων της έκθεσης
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε το ξέσπασμα αναπνευστικού συνδρόμου MERS, το οποίο προκαλείται από κορονοϊό και καλούσε τις αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
Οι συμμετέχοντες φαντάστηκαν περιπτώσεις MERS-CoV να φτάνουν στο Λονδίνο, με τη νόσο να μεταδίδεται αστραπιαία και τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς.
Η τελική 23σέλιδη έκθεση ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τα πορίσματά της και αντέδρασε καθυστερημένα όταν «χτύπησε» ο covid το Νησί.
Η Βρετανία μετρά μόνο το τελευταίο 24ωρο 40.701 κρούσματα του SARS-CoV-2, 143 νεκρούς και 6.817 νοσηλείες. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 137.417 θύματα επί συνόλου 8.046.390 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της άσκησης «Αλίκης» δημοσιοποιούνται τώρα βάσει της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου