Thursday, 18 April, 2024

Σάλος στην Τουρκία με το “χαράτσι” Ερντογάν στους κοσμηματοπώλες

Σάλος στην Τουρκία με το “χαράτσι” Ερντογάν στους κοσμηματοπώλες
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Τουρκίας κυβερνητικό σχέδιο με το οποίο καλούνται οι κοσμηματοπώλες της Τουρκίας να καταθέσουν ο καθένας από 500 γραμμάρια χρυσού σε κρατικές τράπεζες, προκειμένου να συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαιο για την οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορίου, αναφέρει πως κάθε κοσμηματοπώλης θα πρέπει να καταθέσει 500 γραμμάρια χρυσού, δηλαδή 210.000 λίρες ο καθένας, κάτι που θα αποφέρει στις κρατικές τράπεζες 20 τόνους χρυσού, αξία που θα ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. δολάρια, καθώς στην Τουρκία εκτιμάται ότι εργάζονται περίπου 40.000 κοσμηματοπώλες

Όπως ήταν αναμενόμενο οι κοσμηματοπώλες αντέδρασαν στο κυβερνητικό αυτό σχέδιο.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοποιών της Άγκυρας Χασάν Τσαβούστζουλου υποστήριξε ότι τα 500 γραμμάρια χρυσού της συμφωνίας είναι πολύ βαρύ μέτρο και προκαλεί δυσφορία στους εμπόρους. “Συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους γραφειοκράτες του υπουργείου. Συμφώνησαν ότι οι ενστάσεις μας είναι λογικές. Έχουμε την εντύπωση ότι αυτό το μέτρο θα ακυρωθεί. Δεν πρόκειται να ισχύσει. Ελπίζω να το διορθώσουν, μία μέση οδός θα βρεθεί” είπε ο Τσαβούστζουλου. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του CHP Oζτζάν Αϊγκούν τόνισε πως αυτό το νομοσχέδιο θυμίζει τους φόρους της οθωμανικής εποχής: “Η κυβέρνηση που άδειασε τα ταμεία της χώρας, πέφτει πάνω στον λαό και τους εμπόρους, επιβάλλοντας “φόρο απελευθέρωσης” όπως αυτός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, προς αναζήτηση πόρων” Επισημαίνοντας πως τα κέρδη όλων των κοσμηματοπωλών δεν είναι τα ίδια, πολλοί έμποροι δεν θα μπορούν να δώσουν μισό κιλό χρυσού στο κράτος κι έτσι πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω του φόρου. “Οι έμποροι παραπονούνται εντονότατα γ’ αυτό το νομοσχέδιο. Είναι άδικο να απαιτείται από όλους τους χρυσοχόους μισό κιλό χρυσού” υπογράμμισε ο Αϊγκούν που συναντήθηκε με αρκετούς κοσμηματοπώλες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου