Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

ΗΠΑ: Φαρμακοποιός κατέστρεψε σκόπιμα εκατοντάδες δόσεις εμβολίου

Για σκόπιμη καταστροφή εκατοντάδων δόσεων του εμβολίου της Moderna κατηγορείται ένας φαρμακοποιός στο Μιλγούοκι των ΗΠΑ.

Ο φαρμακοποιός συνελήφθη καθώς έβγαζε τις δόσεις του εμβολίου από το ψυγείο, απολύθηκε και κρατείται.

Η αστυνομία στο Γκράφτον, περίπου 32 χιλιόμετρα βόρεια του Μιλγουόκι, δήλωσε ότι ο φαρμακοποιός συνελήφθη ως ύποπτος για απερίσκεπτο κίνδυνο, για νοθεία συνταγογραφούμενου φαρμάκου και εγκληματική βλάβη σε περιουσία. Η αστυνομία λέει ότι δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη οι κατηγορίες επίσημα. Μέχρι στιγμής το κίνητρό του παραμένει ασαφές, όμως οι αρχές θεωρούν πως γνώριζε ότι δόσεις που έμειναν εκτός ψυγείου θα χαλούσαν, θα ήταν άχρηστες και όσοι έκαναν το εμβόλιο θα είχαν την ψευδαίσθηση ότι εμβολιάστηκαν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιατρικού ομίλου Aurora Health Care, Jeff Bahr, ο ωφαρμακοποιός έβγαλε σκόπιμα 57 φιαλίδια που περιείχαν εκατοντάδες δόσεις του εμβολίου Moderna από την ψύξη στο ιατρικό κέντρο στο Γκράφτον για μια νύχτα, από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου, τα έβαλε πίσω μετά και τα ξαναέβγαλε το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου. Τα φιαλίδια περιείχαν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό 570 ατόμων. Τα βρήκε εκτός ψυγείου ένας τεχνικός το Σάββατο το πρωί. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Moderna είναι βιώσιμο εκτός ψυγείου για 12 ώρες, έτσι οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν το εμβόλιο για τον εμβολιασμό 57 ατόμων πριν απορρίψουν τα υπόλοιπα. Η αστυνομία είπε ότι οι απορριφθείσες δόσεις ήταν αξίας 8.000 με 11.000 δολαρίων.
Όπως είπε ο Bahr, οι αξιωματούχοι του συστήματος υγείας άρχισαν να υποπτεύονται περισσότερο τον φαρμακοποιό, ενώ ερευνούσαν το τι συνέβη, ενώ έπειτα από πολλές συνεντεύξεις τελικά την Τετάρτη παραδέχθηκε ότι έβγαλε σκόπιμα τα εμβόλια έξω από τα ψυγεία για δύο νύχτες. Αυτό σημαίνει,, σύμφωνα με τον Bahr, ότι οι δόσεις που έλαβαν οι άνθρωποι το Σάββατο είναι όλες άχρηστες. Η Moderna είπε στον ιατρικό όμιλο Aurora Health Care ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά το νοσοκομειακό σύστημα παρακολουθεί στενά τους ανθρώπους που έλαβαν τις χαλασμένες δόσεις.

Ο Bahr αρνήθηκε να σχολιάσει το κίνητρο του φαρμακοποιού και τόνισε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας του νοσοκομείου είναι σωστά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το associated press, οι ηγέτες στο Ουισκόνσιν και σε άλλες Πολιτείες παρακαλούν την κυβέρνηση του Τραμπ για περισσότερες δόσεις, καθώς οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι ηλικιωμένοι περιμένουν εναγωνίως το σωτήριο εμβόλιο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου