Friday, 19 April, 2024

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί – Χιλιάδες άνθρωποι σε σκηνές

Η Αλβανία μετράει τις πληγές της μετά το φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυξάνονται οι νεκροί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτια.
Σε ομαλές συνθήκες, η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όμως θρηνεί νεκρούς από τον φονικό σεισμό 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου.
Η μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των επιζώντων, συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες από το shqiptarja.com οι νεκροί αγγίζουν τους 40- εκ των οποίων 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών-, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν 20 αγνοούμενοι.
Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.
Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη και η κυβέρνηση αγωνίζεται να τους βρει καταλύματα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας.
Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό ο κ. Ράμα τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε τη συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.
“Είναι χειμώνας, δεν μπορούν να μένουν σε σκηνές… τα παιδιά χρειάζονται ένα μέρος να κάνουν τις ασκήσεις τους για το σχολείο, οι άνθρωποι χρειάζονται να είναι ζεστοί”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Πολλοί άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους κοιμήθηκαν για δεύτερη ημέρα σε εκατοντάδες σκηνές που έχουν στηθεί σε γυμναστήρια, γήπεδα και στάδια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας αστέγων, καθώς ο αριθμός όσων αναζητούν στέγη αυξάνεται. Εκατοντάδες οι άστεγοι που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.
“Γιατί να πάω στο σπίτι μου; Φοβάμαι. Γύρισα για να πάρω τα φάρμακά μου και η γη άρχισε πάλι να τρέμει και έτρεξα έξω”, δήλωσε μία γυναίκα.
Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου