Friday, 29 March, 2024

Σεισμός στην Αλβανία: Τρεις νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες

Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

που έπληξε την Αλβανία. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον ενός τριώροφου κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα μια εκπρόσωπο του υπουργείου ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους στα συντρίμμια.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας], ήταν ο δεύτερος ισχυρός μέσα σε ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, πολλοί με τα μωρά στα χέρια, ειδικά στην πρωτεύουσα.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.
Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.
Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.
Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters
Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.
Ισχυροί μετασεισμοί, αισθητός ο σεισμός στη Β. Ελλάδα
Μετά τα 6,4 Ρίχτερ ακολούθησαν μετασεισμοί, οι οποίοι είχαν μέγεθος 5,1 και 5,3 Ρίχτερ οι μεγαλύτεροι, ενώ έχουν καταγραφεί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, σε μια πρώτη αυτοψία στην Κέρκυρα κυρίως που βρίσκεται κοντά, δεν έχουν προκληθεί ζημιές στο ελληνικό έδαφος.
Δένδιας: Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας
Μήνυμα συμπαράστασης της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στοtwitter, μετά τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη γειτονική χώρα.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας.
thetoc.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου