Saturday, 20 April, 2024

Σεισμός Τουρκία: Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον φονικό σεισμό. Πόλεις ισοπεδωμένες, εγκλωβισμένοι, απόγνωση, θρήνος. Οι διασώστες δίνουν μάχη

για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς και άσχημες καιρικές συνθήκες. Όλες οι εξελίξεις live από το in.

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 19.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 30.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι.

Το in παρακολουθεί και μεταδίδει τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

17:55 Η ιστορία πίσω από την πιο συγκλονιστική φωτογραφία του σεισμού στην Τουρκία

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες από τον σεισμό στην Τουρκία είναι αυτή που δείχνει έναν πατέρα στην επαρχία Καχραμανμάρας που κρατούσε στα χαλάσματα το χέρι της νεκρής κόρης του.

Ο φωτογράφος Αντέμ Αλτάν κατέγραψε το συγκλονιστικό στιγμιότυπο που αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο.

Φωτογράφος επί 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 15 στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αντέμ Αλτάν δούλευε ως φωτορεπόρτερ και κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά από ένα κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Καχραμανμάρας, επίκεντρο του σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους μόνο στην Τουρκία και αφηγήθηκε την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία.

17:36 Πόσο καιρό θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθούν Τουρκία και Συρία

Με χιλιάδες κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια σε δεκάδες πόλεις στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό της Δευτέρας, αξιωματούχοι λένε ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι τα τοπία των δρόμων σε αυτές τις πληγείσες περιοχές να μοιάζουν με τον παλιό τους εαυτό.

Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει πολύ, ίσως τουλάχιστον μια δεκαετία, δήλωσε την Πέμπτη ο Kevin McCue, μέλος της Αυστραλιανής Εταιρείας Σεισμών Μηχανικών.

«Η Τουρκία έχει καλό χάρτη κινδύνου και οικοδομικούς κώδικες, αλλά δεν τους έχει ακολουθήσει», είπε ο McCue στους New York Times, προσθέτοντας ότι ο τρόπος που κατέρρευσαν πολλά κτίρια τη Δευτέρα αποκάλυψε την κακή πρόσφυση των δομικών υλικών και τα μη ασφαλή δομικά στοιχεία.

Αφού καθαρίσουν τα συντρίμμια στις πληγείσες περιοχές, οι υπάλληλοι πρέπει να πραγματοποιήσουν επιθεωρήσεις στα κτίρια που παραμένουν όρθια. Από την Πέμπτη, οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν στη βορειοδυτική Συρία και σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, σηματοδοτώντας ότι μπορεί να μείνουν ακόμη μέρες ή εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η εκκαθάριση και η ανοικοδόμηση.

17:09 Ακύρωσε ξανά την αποστολή βοήθειας της Κύπρου η Τουρκία

Δεν αναχώρησε τελικά για την Τουρκία η κυπριακή αποστολή που επρόκειτο να συμβάλλει στις προσπάθειες διάσωσης όσων επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Δημήτρης Δημητρίου, η Τουρκία ειδοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας πως οι ανάγκες της έχουν-για την ώρα τουλάχιστον-καλυφθεί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κος Δημητρίου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα καθαρά από την ανθρωποκεντρική του πλευρά και ήταν από την αρχή έτοιμη να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή πολιτική διάσταση. Μια από τις πιο συγκινητικές εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με τους διασώστες να ανασύρουν ακόμα επιζήσαντες, τρεις μέρες μετά τον Εγκέλαδο.

Γροθιά στο στομάχι η διάσωση ενός βρέφους 20 ημερών, του Kerem Ağırtaş, ο οποίος βρισκόταν παγιδευμένος μέσα στο δωμάτιό του και κρατούσε στο χέρι του μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του.

16:23 Ξεπέρασαν τους 19.000 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία έχει φτάσει τους 16.170. Επίσης οι τραυματίες είναι 64.194.

Στη Συρία οι νεκροί δυτικές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση ανέρχονται σε 1.262. Στις περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη οι νεκροί ανέρχονται σε 1.930. Επίσης 5.158 είναι οι τραυματίες.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες από τους φονικούς σεισμούς φτάνει τους  19,362, με τις εκτιμήσεις να είναι δερματικές και να υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί καθώς οι ελπίδες για επιζώντες στα χαλάσματα όσο παίρνουν οι ημέρες μειώνονται.

16:00 Η τουρκική πρεσβεία ευχαριστεί στα ελληνικά για την ανθρωπιστική βοήθεια

«Σας ευχαριστούμε πολύ». Αυτό γράφει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα στο twitter για το ανθρωπιστικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, για την αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας. Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή υγειονομικού και ιατροφαρμακευτικού υλικού, όπως και ειδών πρώτης ανάγκης στην Τουρκία μέσω τεσσάρων πτήσεων.

Σας ευχαριστούμε πολύ!@GSCP_GR @StylianidesEU @GreeceInTurkiye https://t.co/PscENIdxRq

-Turkish Embassy in Athens (@TC_Atina) February 9, 2023

15:33 Ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας κατηγορεί την ΕΜΑΚ για…κατασκοπεία

Την ώρα που ο τουρκικός Τύπος και οι πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνούν τους Έλληνες διασώστες, ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί… έφθασε στο σημείο να επιτεθεί στους άνδρες της ΕΜΑΚ και τους εθελοντές που δίνουν ηρωική μάχη με το χρόνο και το ψύχος στη γειτονική χώρα.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές.

15:14 Πόσες ημέρες μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι στα συντρίμμια;

Οι εικόνες από τις ανασύρσεις παιδιών από τα χαλάσματα κάνουν τον γύρω του κόσμου. Οι διασώστες δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς.

Πόσο όμως μπορούν να αντέξουν οι επιζώντες κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια;

Σε ανάλυσή του το Associated Press δίνει την απάντηση, λέγοντας πως οι εγκλωβισμένοι μπορούν να επιβιώσουν έως και μια βδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους τραυματισμούς τους, τον τρόπο εγκλωβισμού τους και τις καιρικές συνθήκες.

14:32 Οργή στην Τουρκία μετά το μπλόκο στο Twitter

Την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση υποχρέωσε τους παρόχους να εμποδίσουν την πρόσβαση στο Twitter, μια ημέρα αργότερα όμως ήρε το μπλόκο λέγοντας πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι θα συνεργαστεί για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» σχετικά με την τραγωδία.

Η προσωρινή φραγή στο Twitter, στο οποίο βασίζονται πολλοί κάτοικοι της περιοχής για να αναζητήσουν τους δικούς τους και να συντονίσουν την παροχή βοήθειας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσπάθεια καταστολής των διαμαρτυριών για τη διαχείριση της κρίσης,

O αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ομέρ Φατίχ Σαϊάν δήλωσε πως ήρθε σε επαφή με τη διεύθυνση του Twitter και υπενθύμισε την ευθύνη της εταιρείας στην πρόληψη της διασποράς ψευδών ειδήσεων την ώρα που συνεχίζεται το έργο των σωστικών συνεργείων… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου