Tuesday, 16 April, 2024

Σκόπια: Όχι μόνο δεν έφυγαν τα αγάλματα, αλλά κατέστρεψαν τις πινακίδες για την ελληνικότητα τους

Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που τοποθετήθηκαν, άγνωστοι κατέστρεψαν τις ενημερωτικές πινακίδες στις βάσεις των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου

του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας στα Σκόπια, στις οποίες αναγράφονταν πως πρόκειται για ιστορικές προσωπικότητες που ανήκουν στον αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό.
Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν την Πέμπτη, με ευθύνη του δήμου Σκοπίων, στο πλαίσιο όσων ορίζει η “Συνθήκη των Πρεσπών” προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα, από τον αντιπολιτευόμενο VMRO και εθνικιστικούς κύκλους που κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για “ξεπούλημα” της … αρχαίας ιστορίας της χώρας. Στην τρίγλωσση πινακίδα, σλαβικά, αλβανικά και αγγλικά, που τοποθετήθηκε στη βάση του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, γράφει: “Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιστορικού προσώπου που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό, καθώς και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Παρουσιάζεται ως έφιππος πολεμιστής”. Αυτό όπως φαίνεται στη φώτο ξηλώθηκε και μάλιστα όπως αναφέρουν και ξένα ΜΜΕ από όλα τα αγάλματα!

Προχθές υποτίθεται ότι απαγορεύτηκε η δημόσια χρήση του αρχαιοελληνικού συμβόλου του “Ήλιου της Βεργίνας” και η απόσυρση από δημόσιους χώρους… θα δείξει ο αλυτρωτισμός!

Κυβερν. εκπρόσωπος Σκοπίων: Δεν κατεδαφίζεται το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αλλάζει όνομα
Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι, είχε “ξεκαθαρίσει” τον Ιούνιο (13/6), ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατεδάφιση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι απλώς θα μετονομαστεί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μποσνιακόφσκι ανέφερε ότι το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη που κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα παραμείνει στη θέση του, αλλά θα αλλάξει όνομα και πλέον θα ονομάζεται «Ο πολεμιστής του αλόγου».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, την ίδια τύχη θα έχουν και όλα τα υπόλοιπα αγάλματα που είχαν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014» (το οποίο είχε εκπονήσει ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι), όπως, π.χ., ένα μνημείο του Φιλίππου Β’ και ένα της Ολυμπιάδας (πατέρα και μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αντίστοιχα).
«Τα μνημεία που απεικονίζουν τον ελληνικό πολιτισμό ως ιστορική κληρονομιά του κόσμου θα αναγνωρίζονται ως τέτοια. Θα μετονομάσουμε σε “Πολεμιστή του αλόγου” τον Μέγα Αλέξανδρο και θα εξηγήσουμε ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου, που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεν θα υπάρξει κατεδάφιση, το άγαλμα θα γίνει σύμβολο φιλίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν ντρεπόμαστε να αποκαλούμε τα μνημεία με το όνομά τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μποσνιακόφσκι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου