Thursday, 28 March, 2024

Σουδάν: Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη – Έκλεισε το αεροδρόμιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πραξικόπημα του στρατού στο Σουδάν, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται υπό κράτηση και το διαδίκτυο να έχει κοπεί στην πρωτεύουσα.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν χωρίς να έχει υπάρξει καμιά ανακοίνωση για το αεροδρόμιο από τις αρχές του Σουδάν.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα δύναμη του στρατού έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση τον πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ και συνέλαβε αρκετά μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης-όλα είναι πολίτες-, ενώ απέκλεισε τις εισόδους στο Χαρτούμ και γέφυρες. Δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει η δύναμη αυτή. Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.
Οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις στο Σουδάν που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019 από τους στρατηγούς κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να «αντισταθεί» σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Διαδηλώσεις εν αναμονή δηλώσεων
Ο επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, αναμένεται να κάνει σε λίγη ώρα δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ.
Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.
Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.
Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.
Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

cnni

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου