Thursday, 25 April, 2024

Σουδάν: Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα. «Μάς σημάδευαν με όπλο, χτύπησαν τον οδηγό μας»

Οι Έλληνες που ζούσαν στο Σουδάν αντιμετώπισαν πολλούς κινδύνους μέχρι να διαφύγουν λόγω των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει.

Για τις τραγικές καταστάσεις που έζησαν οι Έλληνες στο Σουδάν μίλησε ο Χρήστος Δέδες, ένας από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν χάρη στην επιχείρηση «Κόσμος».

«Τελείως ξαφνικά, περίπου δώδεκα και τέταρτο (σ.σ. το Μεγάλο Σάββατο) ακούσαμε ριπές στους δρόμους και άρχισαν οι μάχες να είναι τραγικότερες και πιο δυνατές» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας ότι τη στιγμή της ένοπλης σύρραξης διέμενε σε ξενοδοχείο. «Το μόνο που βλέπαμε και ακούγαμε ήταν βομβαρδισμοί, σφαίρες, εκρήξεις, ρουκέτες… Με όλες τις συνέπειες που έχουν», περιέγραψε λέγοντας ότι το ξενοδοχείο του δέχθηκε πυρά από ένοπλους Σουδανούς.

«Δίπλα μας, στα 150 μέτρα, έπεσαν ρουκέτες μέσα σε σπίτια. Ήταν συγκλονιστικό», είπε ο κ. Δέδες ενώ ερωτηθείς πώς βίωσε την ένοπλη βια που ξέσπασε στη χώρα που επισκέπτονταν για επαγγελματικούς λόγους τόνισε ότι ένιωθε αβεβαιότητα γιατί δεν ήξερε τι θα γίνει στο μέλλον.

Αδέσποτες σφαίρες και εκρήξεις

Ο ίδιος παρέμεινε εγκλωβισμένος για δέκα ημέρες στο ξενοδοχείο στο Χαρτούμ, περιγράφοντας την κατάσταση που βίωνε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. «Ρεύμα δεν υπήρχε. Χρησιμοποιούσαμε γεννήτρια για να φορτίζουμε τα κινητά μία δύο ώρες ημερησίως», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έτρωγαν κάνοντας οικονομία στο φαγητό γιατί δεν ήξεραν πόσο θα κρατήσει η όλη κατάσταση. «Υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Είχαν χτυπήσει δεξαμενές και σωλήνες στους τοίχους, οπότε κάποιες φορές δεν είχαμε νερό», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την επιχείρηση απεγκλωβισμού που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση, ο Χρήστος Δέδες είπε ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξή της από τον επίτιμο πρόξενο στο Σουδάν, Μάκη Παγουλάτο, ο οποίος ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί του.

Αναφορικά με το πώς κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα αποκάλυψε ότι αυτό έγινε με τη συνδρομή της πορτογαλικής πρεσβείας που έστειλε όχημα στο ξενοδοχείο για να παραλάβει έναν πολίτη της χώρας της.

«Υπήρχε ένας Πορτογάλος μαζί μας. Επικοινώνησε με την πρεσβεία και η πρεσβεία του μας έστειλε ένα αυτοκίνητο και φύγαμε 24 Απριλίου από το μέρος που βρισκόμασταν και πήγαμε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο» δήλωσε ενώ περιγράφοντας τα όσα είδε στη διαδρομή των 20 χιλιομέτρων είπε ότι περνούσαν μέσα από μπλόκα, από τον στρατό και από τους παραστρατιωτικούς.

«Σε ένα μπλόκο ένας στρατιώτης απασφάλισε το όπλο. Μας σημάδευε. Έβγαλαν τον οδηγό από το αμάξι και τον χτύπησαν», είπε λέγοντας ότι στην αγωνιώδη διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο άκουγαν πυρά. Ενθυμούμενος τις ώρες αγωνίες τόνισε το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλημα στην επικοινωνία λόγω του ότι δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου