Thursday, 28 March, 2024

Στον «αέρα» οι επιχειρήσεις εμβολιασμού στην Ευρώπη

«Φρένο» στο όνειρο του μαζικού εμβολιασμού, το οποίο περιμένει όλος ο πλανήτης για να απαλλαγεί από τον κορονοϊό

φαίνεται να μπαίνει από την πρώτη κιόλας μέρα του 2021, το οποίο δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης είχε εναποθέσει σε αυτό τις ελπίδες του για το τέλος της φονικής πανδημίας.
Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα επιτευχθεί αλλά με καθυστέρηση, δηλαδή την πρώτη μέρα του 2022 ο κοροναϊός θα αποτελεί μεν μια κακή, όχι όμως και μακρινή ανάμνηση, καθώς ο μαζικός εμβολιασμός δεν φαίνεται να είναι τόσο κοντά, όσο νομίζαμε τις προηγούμενες μέρες. Αυτό διότι μπορεί πάνω από 50 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα δείχνει να πηγαίνει όλο και πιο πίσω.
Η ανακοίνωση της BioNTech, εταιρία που συνεργάζεται με την Pfizer για το μοναδικό μέχρι στιγμής εμβόλιο που έχει πάρει έγκριση παγκοσμίως, ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια, δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους που εξέφραζαν ειδικοί και ΜΜΕ, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται τα 27 μέλη της, τη στιγμή που ΗΠΑ και Βρετανία έσπευσαν να αγοράσουν ικανοποιητικό αριθμό δόσεων για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό.
Η κριτική μάλιστα αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΕ, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να υπογραμμίζει πως όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες, κανείς δεν ήξερε ποιο εμβόλιο θα εγκριθεί, οπότε προτίμησε να κλείσει συμφωνίες με πολλές υποσχόμενες εταιρίες, από το να πάρει πολλά εμβόλια από μόνο μία.
Σε κάθε περίπτωση -είτε αυτό οφείλεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις και χειρισμούς, είτε σε αστοχίες των ίδιων των εταιρειών- ήδη πολλές χώρες αναγκάζονται να αναστείλουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με τη δεύτερη δόση.
Πρώτη που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση ήταν η Βρετανία, η οποία αφότου είδε ότι τα εμβόλια δεν αρκούν αποφάσισε να αναβάλλει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, αφού θέλει να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου.
«Φωνές» για αναβολή της δεύτερης δόσης υπάρχουν και στη Γερμανία, ενώ η ΗΠΑ μια μέρα πριν ολοκληρωθεί το 2020 ανακοίνωσαν ότι έπεσαν κατά… 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς έξω, αφού υπολόγιζαν έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς να έχουν εμβολιάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, με τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν να είναι τελικά… λίγο λιγότεροι από 3 εκατομμύρια.
Φυσικά και η χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, αφού κόντρα στις προβλέψεις για εμβολιασμό του 70% των Ελλήνων μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα έχει λάβει μόλις 1.250.000 δόσεις του εμβολίου ως το τέλος Μαρτίου. Αυτό σημαίνει θα έχουν εμβολιαστεί 625.000 άνθρωποι. Δηλαδή περίπου το 5% των πολιτών της Ελλάδας.
Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη τρέχει να σώσει ότι σώζεται και προαναγγέλλει την αγορά 100 εκατομμυρίων ακόμα εμβολίων, ενώ άλλες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η AstraZeneca δίνει τον δικό της αγώνα για να εγκριθεί το εμβόλιό της και να μπορεί να ρίξει το εμβόλιό της στη «μάχη».
Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Moderna, η οποία έχει πάρει έγκριση στις ΗΠΑ και αναμένεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δηλαδή περίπου 5,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
«Ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ»
Στο τελευταίο-χρονικά- και ίσως μεγαλύτερο «χτύπημα» η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech, ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της covid-19, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ουγκούρ Σαχίν, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.
Η γερμανική startup, μπορεί να κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
H Βρετανία ανέβαλλε τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού
Είχε προηγηθεί η Βρετανία, η οποία αναγκάστηκε, βρισκόμενη απέναντι σε δραματική αύξηση κρουσμάτων, να αναβάλλει τη τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, προκειμένου να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου.
Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη καθιστά τη Βρετανία πρώτη χώρα που προσαρμόζει την εμβολιαστική στρατηγική της, αντί να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Η αλλαγή στρατηγικής, την οποία πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, έρχεται έπειτα από σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), σύμφωνα με την οποία οι κλινικές δοκιμές έδειξαν επαρκή προστασία μετά την πρώτη δόση.
Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πάντως ότι «όλοι θα λάβουν τη δεύτερη δόση εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη. Η δεύτερη δόση συμπληρώνει την πρώτη και έχει σημασία για την μακροπρόθεσμη προστασία».
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech θα χορηγείται 3-12 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί 21 ημέρες αργότερα. Ομοίως, η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα χορηγείται 4-12 εβδομάδες μετά την πρώτη ένεση.
Να αναβληθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός προτείνουν οι ειδικοί στη Γερμανία
Ακολούθησε η Γερμανία, η οποία, δεδομένης της σχετικά μικρής ποσότητας εμβολίων που είναι διαθέσιμη επί του παρόντος, συζητά την αναβολή της δεύτερης δόση του εμβολιασμού.
«Αφού το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολιασμών κατά πάσα πιθανότατα μπορεί να ποικίλει χρονικά εντός ορισμένων ορίων και δεδομένου ότι η προστασία είναι πολύ καλή ακόμη και μετά από τον πρώτο εμβολιασμό, αξίζει να εξεταστεί, αφού υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, εάν μπορεί να χορηγείται αρχικά μόνο αυτή», δήλωσε ο Τόμας Μέρτενς, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπή Εμβολίων (Stiko) του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Ο λοιμωξιολόγος Χέντρικ Στρέεκ, καθηγητής του τoυ πανεπιστημίου της Βόνης, έκανε μια παρόμοια δήλωση στο RTL. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς εμβολιασμένους προστατεύθηκαν ήδη επαρκώς μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Ετσι, εάν κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό αργότερα, μπορούμε πραγματικά να διπλασιάσουμε τον αριθμό των εμβολιαζομένων με τις πρώτες διαθέσιμες παρτίδες. Θα πρέπει όμως πρώτα να γίνει μια συζήτηση γι΄ αυτό. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά θα ήταν ένας τρόπος να εμβολιάζουμε γρήγορα περισσότερους ανθρώπους» είπε.
Πολλοί ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου χαιρέτισαν την απόφαση ως λογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων. Ωστόσο, επεσήμαναν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη μετά την πρώτη δόση και θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη εάν η στρατηγική αυτή εμβολιασμού λειτουργεί πραγματικά.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου