Thursday, 28 March, 2024

Στο «κόκκινο» η κόντρα ΗΠΑ – Ιράν: Στο Κατάρ αμερικάνικα βομβαρδιστικά B-52

Αμερικάνικα βομβαρδιστικά τύπου B-52H απεστάλησαν στον Περσικό Κόλπο μετά από εντολή του Λευκού Οίκου. Λόγος, όπως αναφέρεται

είναι η αντιμετώπιση μίας απροσδιόριστης απειλής από πλευράς Ιράν.
Σύμφωνα με το Assosiated Press, τα βομβαρδιστικά έχουν φτάσει σε βάση του Κατάρ, όπως γνωστοποίησε η αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία σήμερα, Παρασκευή. Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή της έλευσης των B-52H στην αεροπορική βάση Al Udeid το βράδυ της Πέμπτης.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ορισμένα ακόμη βομβαρδιστικά – δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός – μετέβησαν σε μία βάση «στην νοτιοδυτική Ασία», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία. Στο παρελθόν, οι αμερικάνικες δυνάμεις αναφέρονταν συχνά στις βάσεις Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Al Udeid ως «νοτιοδυτική Ασία».
Ο Λευκός Οίκος είχε προαναγγείλει την αποστολή του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και βομβαρδιστικών στην περιοχή για την αντιμετώπιση της Τεχεράνης. Την Πέμπτη το αεροπλανοφόρο πέρασε τα Στενά του Σουέζ.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει καμία διευκρίνιση σχετικά με τις λεπτομέρειες της «απειλής», όπως χαρακτηρίζεται, από το Ιράν.
Προ ημερών ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχάνι, είχε προειδοποιήσει πως η Τεχεράνη θα σταματήσει να υπακούει στους όρους της πυρηνικής συμφωνίας εάν δεν γίνει μία νέα διαπραγμάτευση των όρων. Μάλιστα, έδωσε τελεσίγραφο 60 ημερών και απείλησε – εμμέσως – πως σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέες συνομιλίες θα συνεχιστεί ο εμπλουτισμός των πυρηνικών όπλων της χώρας σε ουράνιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ιράν να σεβαστεί τη συμφωνία, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη χώρα παρά τις πολλές νέες αμερικάνικες κυρώσεις.
«Τι θα ήθελα να δω από το Ιράν, θα ήθελα να δω το Ιράν να με παίρνει ένα τηλέφωνο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
Η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη απαντήσει στις δηλώσεις Τραμπ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου