Thursday, 28 March, 2024

Συρία: Νεκροί, τραυματίες και εικόνες χάους από τα 181 τουρκικά πλήγματα

Σε τουλάχιστον 15 ανέρχονται τα θύματα, μεταξύ αυτών και 8 άμαχοι, της τουρκικής επίθεσης εναντίον Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν δεκάδες τραυματίες. Οι Τούρκοι εξαπέλυσαν την επίθεσή τους το απόγευμα της Τετάρτης και προς ώρας έχουν πλήξει περισσότερους από 180 στόχους.
Άγκυρα: Αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη η επιχείρηση
Η διπλωματία της Τουρκίας, σε επιστολή – απάντησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για μία «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη» επιχείρηση. Σήμερα το Σ.Α. θα συνεδριάσει ώστε να συζητήσει την εισβολή.
Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).
Τραμπ: Μας «αρέσουν» οι Κούρδοι αλλά «δεν μας είχαν βοηθήσει στη Νορμανδία»
«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.
Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απέρριψε με έντονο τρόπο τις επικρίσεις ορισμένων χωρών του Κόλπου για την επιχείρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, κατηγορώντας τις ότι «σκότωσαν» και «προκάλεσαν τη λιμοκτονία αμάχων» στην Υεμένη.
«Σκοτώσατε και οδηγήσατε στη λιμοκτονία τόσους αμάχους στην Υεμένη. Με ποιο δικαίωμα εναντιώνεστε τώρα σε αυτή την επιχείρηση»; είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προφανώς ανταπαντώντας στις επικριτικές τοποθετήσεις του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Βομβαρδίστηκε φυλακή όπου κρατούνταν τζιχαντιστές
Η συμμαχία υπό κουρδική ηγεσία η οποία ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία κατήγγειλε ότι ένας από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Τούρκων, έπληξε φυλακή όπου κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
«Μια από τις φυλακές όπου κρατούνται μέλη του ΙΚ επλήγη από τουρκική αεροπορική επιδρομή», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αργότερα πως oι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές του ISIS από την περιοχή. «Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ΙΚΙΛ», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. «Πήραμε έναν ορισμένο αριθμό μαχητών του ΙΚΙΛ που είναι πολύ κακοί», επέμεινε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Τραμπ επανέλαβε, εξάλλου, τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων.
Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως ο στρατός των ΗΠΑ έθεσε υπό τη δική του κράτηση δύο μέλη του ΙΚ που περιέγραψε με τον όρο «υψηλής αξίας» και ότι μετήχθησαν εκτός χώρας. Πρόσθεσε ότι κρατούνται σε ασφαλή τοποθεσία, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.
«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου