Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να “συνέλθουν” το ΝΑΤΟ και η ΕΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να “συνέλθουν” η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τους οποίους κατηγόρησε ότι βάλθηκαν να αποδυναμώσουν και να νικήσουν τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του έγιναν ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς το ΝΑΤΟ ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σχεδόν 11 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρουσιάζει όλο και περισσότερο τον πόλεμο στο ρωσικό λαό ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να αποθαρρύνει τους δυτικούς πολιτικούς για τις “αλαζονικές” και “αποικιακές” στάσεις τους απέναντι στη Ρωσία.

“Ελπίζω ότι θα δουν τα πράγματα ρεαλιστικά”, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. “Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι συνάδελφοί μας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό”. Ο Λαβρόφ μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Μόσχας, η οποία πραγματοποιεί αεροπορικά γυμνάσια με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα – μέρος μιας μακράς σειράς κοινών στρατιωτικών δραστηριοτήτων που έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ουκρανίας ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

“Έχουμε μια κοινή θέση για το ποιοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και πώς να διασφαλίσουμε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Λευκορωσία απειλούνται από τους γείτονές μας – είτε είναι η Ουκρανία είτε οποιοσδήποτε άλλος”, δήλωσε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Το Μινσκ ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες.

Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και πρόκειται να διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου, χρησιμοποιούν όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία έχει δηλώσει ότι τα γυμνάσια αυτά έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις από το έδαφος της Λευκορωσίας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες στα σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου