Thursday, 28 March, 2024

Τα πάντα ανοιχτά και στη Μαδρίτη! Γέμισαν Γάλλους τουρίστες καφέ και μπαρ

Οι Γάλλοι τουρίστες, που έχουν κουραστεί από το… τύπου ελληνικό-αυστηρό- lockdown στη χώρα τους, περνούν τα σύνορα και συρρέουν στη Μαδρίτη

όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και οι πολίτες μπορούν να καθίσουν έξω μέχρι τις 10 μ.μ. παρότι η Ευρώπη πλήττεται από ένα τρίτο κύμα πανδημίας του κοροναϊού.
«Εδώ υπάρχει ζωή, τα πάντα γίνονται» λέει η 22χρονη φοιτήτρια Κλαρά Σουντέ φεύγοντας από ζωντανή μουσική εκδήλωση κοντά στον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της ισπανικής πρωτεύουσας, την Γκραν Βία.
Αδιαφορία για τις συστάσεις της κυβέρνησης
Με τους πολιτιστικούς χώρους στη Γαλλία να είναι κλειστοί, τα εστιατόρια να μην επιτρέπεται να σερβίρουν και με μια αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6μ.μ, όσοι θέλουν να διασκεδάσουν πηγαίνουν στην πρωτεύουσα του νότιου γείτονά τους.
Παρότι έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας και έχει μειώσει στο μισό την επιτρεπόμενη χωρητικότητα στους δημόσιους χώρους, η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει υιοθετήσει από τα πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα, αγνοώντας τις συστάσεις της εθνικής κυβέρνησης για κλείσιμο του τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας καθώς και των μη απαραίτητων καταστημάτων.
«Βλέποντας ανοιχτά τα εστιατόρια έπαθα ένα μικρό σοκ, γιατί στο Παρίσι είναι θλιβερό… όλα τα ρολά κατεβασμένα» λέει ο φοιτητής στη Σορβόννη Αντριέν Ντουράν καθώς απολαμβάνει το πρώτο του γεύμα καθιστός, στη βεράντα εστιατορίου.
Οι κανόνες που ισχύουν στην Μαδρίτη ξεχωρίζουν και εντός της Ισπανίας καθώς, όπως και η Γαλλία, η χώρα μαστίζεται από ένα τρίτο κύμα μολύνσεων.
Η Ισπανία έφθασε την Παρασκευή τα 2,95 εκατομμύρια κρούσματα και τους 61.300 θανάτους, ενώ η Γαλλία τα 3,29 εκατομμύρια κρούσματα και τους 78.600 θανάτους. «Χωρίς τουρισμό…δεν έχουμε κανέναν» λέει ο Λούτσιο Μπούργος-Κεσπέδες, διευθυντής ενός εστιατορίου στην πλατεία Σάντα Άνα της Μαδρίτης.
Ο σερβιτόρος Εντού Λούνα, ο οποίος εργάζεται σε ένα τάπας μπαρ κοντά στη πλατεία, συμφωνεί επισημαίνοντας ότι πλέον οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα έξι στα δέκα τραπέζια.
Λέει επίσης ότι δεν τον ενοχλούν οι προτιμήσεις των ξένων όπως η απολύμανση, η χρήση μάσκας και ο μειωμένος αριθμός των τραπεζιών. «Νομίζω ότι είναι πολύ καλό από επιχειρηματικής πλευράς. Χωρίς τουρίστες δεν τρώμε».
«Σαν να είμαστε στο 2019»
Οι Γάλλοι τουρίστες ξεπέρασαν αριθμητικά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς κατά δεκάδες χιλιάδες τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας, εκπροσωπώντας έναν στους τέσσερις ξένους επισκέπτες τον συγκεκριμένο μήνα.
Από τους σχεδόν 650.000 τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Δεκέμβριο, πάνω από 164.000 ήταν Γάλλοι που πήγαν στη χώρα κυρίως αεροπορικώς, παρότι κάποιοι πήγαν και οδικώς. «Έμαθα ξανά πως να ζω, σαν να είμαστε στο 2019» λέει η 23χρονη φοιτήτρια της Νομικής Κλεμεντίν Ζιλιέν, η οποία δεν είχε φύγει από τη Γαλλία για ένα χρόνο και τώρα κάθεται ευχαριστημένη στα τραπεζάκια έξω ενός μπαρ στη Μαδρίτη περιμένοντας το ποτό της.
«Είχα κουραστεί να μην μπορώ να κάνω τίποτα» λέει ο 22χρονος Τεό Περουτσί πίνοντας την μπύρα του και παίζοντας χαρτιά με την αδελφή του. «Θέλαμε να ταξιδέψουμε, αλλά και να ζήσουμε φυσιολογικά…έτσι κάναμε το καπρίτσιο μας. Η ζωή εδώ είναι ωραία» σημειώνει ο ίδιος.
Η εισροή νεαρών τουριστών που αναζητούν τη διασκέδαση ωστόσο αποδεικνύεται προβληματική.
Η αστυνομία έχει διαλύσει δύο πάρτι, τα οποία είχαν διοργανώσει γάλλοι υπήκοοι με δεκάδες καλεσμένους χωρίς μάσκα σε νοικιασμένα διαμερίσματα παρά την απαγόρευση συνάθροισης σε εσωτερικούς χώρους πολιτών από διαφορετικά νοικοκυριά.
Η αστυνομία ερευνά αν το γεγονός ότι οι διοργανωτές και των δύο πάρτι ήταν Γάλλοι είναι σύμπτωση, σημαίνοντας συναγερμό σε κάποια μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ενός δικτύου τουρισμού για πάρτι από Γάλλους υπήκοους.
Μολαταύτα, πέραν της κοινωνικής ζωής της η Μαδρίτη είναι ελκυστική για την φοιτήτρια διοίκησης επιχειρήσεων Κλεμάν Μπερνά λόγω της πειθαρχίας των κατοίκων της απέναντι στα μέτρα.
«Ένιωσα ασφαλής γιατί… η χρήση της μάσκας εδώ τηρείται πολύ περισσότερο σε σχέση με τη Γαλλία ή τη Βρετανία» λέει η Κλεμάν φεύγοντας από ένα μπαρ. «Είχε περάσει σχεδόν ένας χρόνος και θα το θυμάμαι για πολύ καιρό: στον ήλιο, σε τραπεζάκια έξω στην Ισπανία, με μια μπύρα. Ένιωσα τόσο καλύτερα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου