Thursday, 25 April, 2024

Τα 5 τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Από το μαρτυρικό σχολείο στο Μπεσλάν της Ρωσίας μέχρι το πρόσφατο πολλαπλό χτύπημα στη γαλλική πρωτεύουσα, η Ευρώπη έχει γίνει στόχος αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η επίθεση στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τον τρόπο που οι Γάλλοι αλλά και συνολικότερα οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας στις χώρες τους.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιο έδαφος της ευρωπαϊκής ηπείρου γίνεται το πεδίο αφόρητου πόνου, με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Με τα περισσότερα χτυπήματα τον τελευταίο καιρό να αφορούν τζιχαντιστες και ακραίους ισλαμιστές, η Ευρώπη έχει μακρά «πείρα» σε όλων των ειδών τις παράφρονες ενέργειες ανθρώπων που δεν υπολογίζουν την αξία της ζωής μπροστά στις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις.

Με τα θύματα συνήθως να είναι ανυποψίαστοι πολίτες που απλώς έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, οι τρομοκράτες επιλέγουν στόχους χωρίς κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά με ένα ισχυρό αντίκτυπο στο σύνολο της κοινωνίας που θέλουν να πλήξουν.

Αυτά είναι τα πιο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα που «πάγωσαν» την Ευρώπη:

1. Το σχολείο στο Μπεσλάν
Τόπος: Μπεσλάν, Ρωσία
Ημερομηνία: 1-3 Σεπτεμβρίου 2004
Νεκροί: 372
Τραυματίες:747
Τρομοκράτες: Ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών

beslan1 beslan

35 ισλαμιστές απο την Τσετσενία καταλαμβάνουν σχολείο στην επαρχιακή πόλη Μπεσλάν της βόρειας Οσετίας, κρατώντας ομήρους 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 777 μαθητές. Μετά από τρεις ημέρες ομηρίας, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρούν εισβολή. 372 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους (187 από αυτούς παιδιά), ενώ οι σκηνές και οι μαρτυρίες είναι φρικιαστικές.

2. Η κατασκήνωση στην Ουτόγια
Τόπος: Όσλο και Ουτόγια, Νορβηγία
Ημερομηνία: 22 Ιουλίου 2011
Νεκροί: 77
Τραυματίες: 319
Τρομοκράτες: Ο ακροδεξιός  Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

utoya_1 utoya1_0

Ο μοναχικός ακροδεξιός Μπρέιβικ ξεκινά μια αποστολή θανάτου από τη νορβηγική πρωτεύουσα, όπου και ανατινάζει ένα αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτήρια σκοτώνοντας 8 ανθρώπους, προτού φτάσει στο μικρό νησάκι Ουτόγια, όπου η νεολαία του Εργατικού Κόμματος έχει την ετήσια θερινή κατασκήνωσή της. Εκεί, ο αδίστακτος Μπρέιβικ σκοτώνει σε ένα απίστευτο κυνήγι δεκάδες νεολαίους, πριν επέμβει η νορβηγική Αστυνομία -ώρες αργότερα- και συλληφθεί.

3. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί στη Μαδρίτη
Τόπος: Μαδρίτη, Ισπανία
Ημερομηνία: 11 Μαρτίου 2004
Νεκροί: 191
Τραυματίες: 1.876
Τρομοκράτες: Ομάδα τρομοκρατών με δεσμούς με την Αλ Κάιντα

madrid_4 madrid1

Το πρωί της 11ης Μαρτίου, το σιδηροδρομικό δίκτυο της ισπανικής πρωτεύουσας δέχεται πολλαπλό, συντονισμένο χτύπημα, τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2004. Υπεύθυνοι για το χτύπημα, μια ομάδα τρομοκρατών με δεσμούς με την Αλ Καιντα. Οι τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σε τέσσερις διαφορετικούς συρμούς μεταξύ 7:37 και 7:40, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η αντιμετώπιση της βομβιστικής επίθεσης από τον πρωθυπουργό Αθνάρ και η αρχική επιδίωξή του να χρεώσει την επίθεση στους Βάσκους αυτονομιστές τον οδήγησαν -κατά πολλούς- στην ήττα στις κάλπες τρεις μέρες αργότερα.

4. Το Μετρό στο Λονδίνο
Τόπος: Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία
Ημερομηνία: 7 Ιουλίου 2005
Νεκροί: 52
Τραυματίες: 784
Τρομοκράτες: 4 ισλαμιστές βομβιστές αυτοκτονίας

london_25 london1_9

Έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη, σειρά έχει η βρετανική πρωτεύουσα να δεχθεί μια συντονισμένη επίθεση από ισλαμιστές τρομοκράτες, αυτή τη φορά με τρεις εκρήξεις σε διαφορετικά τρένα και μία σε ένα λεωφορείο. Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από καμικάζι αυτοκτονίας, που κουβαλούσαν τις βόμβες σε σχολικά σακίδια, συνέπεσε με την ημέρα που το Λονδίνο ανακηρύχθηκε η οικοδέσποινα πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και επέφερε τον θάνατο 52 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

5. Το περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι
Τόπος: Παρίσι, Γαλλία
Ημερομηνία: 7 Ιανουαρίου 2015
Νεκροί: 12
Τραυματίες: δεκάδες
Τρομοκράτες: Ομάδα-παρακλάδι της Αλ Κάιντα

hebdo_1 hebdo1_0

Στις 11:30 το πρωί τοπική ώρα της 7ης Ιανουαρίου, τα αδέλφια Κουασί εισβάλλουν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, σκορπίζοντας τον θάνατο μεταξύ των εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός. Φεύγοντας από τον τόπο του εγκλήματος δολοφονούν έναν Γάλλο αστυνομικό. Οι τρομοκράτες σκοτώνονται από τις γαλλικές Αρχές δύο ημέρες μετά. Η επίθεση που σοκάρει ολόκληρη την παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ως αποτέλεσμα ένα απο τα μεγαλύτερα κινήματα συμπαράστασης, με το χαρακτηριστικό σύνθημα «Je suis Charlie».

 iefimerida.gr

Τα 5 τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την Ευρώπη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου