Friday, 29 March, 2024

Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη μετά την έξαρση του νέου πανδημικού κύματος

Λίγο παραπάνω από έναν μήνα για τα Χριστούγεννα, το «φάντασμα» των lockdown πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη

καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται έξαρση από το νέο κύμα της πανδημίας, το οποίο δοκιμάζει σκληρά τα υγειονομικά τους συστήματα. Μπροστά στο φόβο κατάρρευσης των νοσοκομείων, εξαιτίας και της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της διασποράς στις κοινότητες, η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε την επιστροφή γενικού lockdown σε όλο τον πληθυσμό, ενώ τα βήματά της φαίνεται να ακολουθεί και η Γερμανία. Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία έχει ήδη σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο το μερικό lockdown για όλους διάρκειας τριών εβδομάδων.
Καθώς η Ευρώπη γίνεται ξανά το επίκεντρο της πανδημίας, αναρωτιέται κανείς αν και άλλες χώρες εξετάζουν και πάλι το ενδεχόμενο επιβολής lockdown πριν από τις γιορτές. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, την περασμένη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή ήπειρο καταγράφηκαν πάνω από τις μισές μολύνσεις του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου παγκοσμίως και περίπου το ήμισυ των τελευταίων θανάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό, το πρώτο γενικό lockdown στην Ευρώπη ξεκινά τη Δευτέρα στην Αυστρία, με διάρκεια τουλάχιστον δέκα ημερών, και δυνατότητα επέκτασης για άλλες δέκα μέρες, όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
«Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα. Δεν θέλουμε ένα έκτο και έβδομο κύμα και δεν θέλουμε να έχουμε αυτή τη συζήτηση το επόμενο καλοκαίρι», ανέφερε ο Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τιρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.
Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μύκσταϊν δήλωσε την Παρασκευή ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του επερχόμενου εθνικού lockdown. Αλλά ο Σάλενμπεργκ είπε ότι ήταν δυνατό για τους γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από το σχολείο εάν το επιθυμούσαν.
Ο Μύκσταϊν προέτρεψε επίσης τη χρήση μάσκας FFP2 σε όλους τους κλειστούς χώρους και είπε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ζητήσουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι δυνατόν.
Η κίνηση έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Αυστρία έκανε το πρωτοφανές βήμα στην Ευρώπη, να επιβάλει μέτρα lockdown για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του Covid-19.
Σύμφωνα με τον Μύκσταϊν, μόλις αρθεί το εθνικό lockdown, τα μέτρα lockdown θα παραμείνουν σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους Αυστριακούς.
Στα χνάρια της Αυστρίας και η Γερμανία
Κατά πόδας ακολουθεί και η Γερμανία, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί σε κάθε τόνο πως έρχονται δύσκολα Χριστούγεννα. Πολλά γερμανικά νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.
Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Σπαν – προπαντός στη Βαυαρία, τη Σαξονία αλλά τη Θουριγγία.
Ήδη σήμερα, Παρασκευή, η Βαυαρία ανακοίνωσε πως προχωρά σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους ανεμβολίαστους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.
Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφτασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.
«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.
Μερικό lockdown στην Ολλανδία
Μερικό lockdown ισχύει ήδη από το περασμένο Σάββατο στην Ολλανδία, μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Εστιατόρια και καταστήματα κλείνουν νωρίτερα, ενώ απαγορεύεται η παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ η χρήση μάσκας είναι ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στους χώρους εστίασης και αναψυχής μετά την περίοδο των τριών εβδομάδων μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους ασθενείς με Covid και στα πρόσωπα που παρουσιάζουν αρνητικό τεστ.
Η Γαλλία βιώνει επίσης αύξηση στα ποσοστά μόλυνσης από την Covid-19, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown σε μη εμβολιασμένους λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο δεδομένης της στρατηγικής της χώρας για την Covid-19.
Στο βάθος υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Εκτός από την επιβολή του γενικού lockdown στη χώρα, ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου.
Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη. Περίπου το 66% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της covid-19, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο, με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 971 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους.
Επί του παρόντος, συνιστώνται εμβολιασμοί για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω στην Αυστρία. Τη Δευτέρα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών ξεκίνησε στη Βιέννη.
Ερωτηθείσα από το CNNi από ποια ηλικία θα ισχύει η εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, η αυστριακή καγκελαρία είπε πως αναμενονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την ηλικία και πότε θα θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος.
Μόλις τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, η εντολή εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Αυστρία θα είναι το πιο αυστηρό μέτρο για τον έλεγχο του κορωνοϊού μέσω του εμβολιασμού που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, ο υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα, σε δήλωσή του στο ραδιόφωνο της Rai, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού -που στην παρούσα φάση αφορά μόνο στους υγειονομικούς- και σε κατηγορίες εργαζομένων που είναι σε διαρκή επαφή με το κοινό, όπως η αστυνομία, οι καραμπινιέροι, ο στρατός και όσοι απασχολούνται σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν συζητά λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 12 μήνες
Την πρόταση το πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊόνα λήγει δώδεκα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης εμβολίου COVID-19 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, θα απαιτείται είτε ένα τεστ είτε η τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19, εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα έτος από την έκδοσή του.
Δεν είναι βέβαιο αν η πρόταση της Επιτροπής θα έχει τη μορφή εξουσιοδοτημένης πράξης ή σύστασης. Η ίδια πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι τα κράτη μέλη συμφωνούν κατ’ αρχήν με την κατεύθυνση της Επιτροπής, αλλά ομολογούν ότι δεν θέλουν να «κάνουν πολύ θόρυβο γύρω από αυτό», λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων στις χώρες τους.
Σημειώνεται ότι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση. Την Τετάρτη, το Βέλγιο προσχώρησε στην ομάδα αυτών των χωρών και θα αρχίσει να χορηγεί την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό τους πρώτους μήνες του 2022.
Άλλες χώρες έχουν συστήσει την τρίτη δόση για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνει ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν αναφέρει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, έχουν εισέλθει στις κόκκινες και σκούρες κόκκινες ζώνες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου