Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τζο Μπάιντεν: Η πρώτη αντίδρασή του για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε γραφείο του

«Άγνοια» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του, λέγοντας ότι «δεν γνώριζε ότι είχαν μεταφερθεί εκεί».

Συγκεκριμένα, δεν ήξερε ότι κυβερνητικά αρχεία από την εποχή του ως αντιπρόεδρος, τα οποία περιλάμβαναν ορισμένα απόρρητα έγγραφα, είχαν μεταφερθεί στο ιδιωτικό του γραφείο μετά την αποχώρησή του.

«Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι υπήρχαν κυβερνητικά αρχεία που μεταφέρθηκαν εκεί, σε αυτό το γραφείο», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μεξικό. Ο Μπάιντεν δήλωσε με έμφαση ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των εγγράφων που βρέθηκαν σε γραφείο της Ουάσινγκτον, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν ήταν επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Νωρίτερα το CNNi επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης, μετέδωσε πως ούτε ο πρόεδρος, ούτε η νομική του ομάδα στον Λευκό Οίκο γνωρίζουν επακριβώς τι περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα επειδή δεν τα εξέτασαν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των εγγράφων ήταν ενημερωτικά σημειώματα και πληροφορίες αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και τη Βρετανία.

Ο Μπάιντεν, δεν γνώριζε ότι τα έγγραφα είναι εκεί και δεν το έμαθε έως ότου οι προσωπικοί του δικηγόροι ενημέρωσαν το συμβουλευτικό γραφείο του Λευκού Οίκου.

Οι δικηγόροι του προέδρου βρήκαν τα έγγραφα τον Νοέμβριο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν παρέδωσαν τα έγγραφα στα Εθνικά Αρχεία μία ημέρα μετά τον εντοπισμό τους και ακόμη συνεργάζονται με τον εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Σικάγο για την υπόθεση.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι δικηγόροι του «έκαναν αυτό που έπρεπε» ενημερώνοντας αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι παίρνω στα σοβαρά τα απόρρητα έγγραφα, τις απόρρητες πληροφορίες» είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι βρέθηκαν σε «ένα κουτί, κλειδωμένο ντουλάπι ή τουλάχιστον σε μια ντουλάπα».

Περί τα 12 απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν στο γραφείο, και δεν έχει καταστεί σαφές για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν στο γραφείο του, είπε άλλη πηγή στο CNNi.

Ανάμεσα στα διαβαθμισμένα έγγραφα που εντοπίστηκαν, ορισμένα έφεραν τον χαρακτηρισμό «ευαίσθητες πληροφορίες SCI» -δηλαδή πληροφορίες που έχουν αντληθεί από πηγές μυστικών υπηρεσιών, με διάφορες μεθόδους. Οι κάτοχοι ομοσπονδιακών αξιωμάτων υποχρεούνται από το νόμο να παραδώσουν τα επίσημα έγγραφα και διαβαθμισμένα αρχεία όταν ολοκληρώνεται η θητεία τους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με το γιατί η ομάδα του δεν αποκάλυψε την ανακάλυψη των εγγράφων τον Νοέμβριο στο ιδιωτικό γραφείο, ο Ίαν Σαμς, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, είπε ότι είναι «περιορισμένα αυτά που μπορούμε να πούμε, επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το θέμα». Παράλληλα, τόνισε ότι στο μέλλον ενδεχομένως να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους αξιωματούχους για να εξηγήσει την έρευνα γύρω από τα απόρρητα έγγραφα, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να κατευνάσει τις ανησυχίες και να περιορίσει τις αντιδράσεις και τα ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης αυτής, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται να είπε ότι επρόκειτο για «λιγότερα από 12 έγγραφα» ενώ υποστήριξε πως «δεν ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα» ούτε «υψηλού ενδιαφέροντος» για τις μυστικές υπηρεσίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου