Thursday, 28 March, 2024

Τζο Μπάιντεν: Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

CNN: Ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει την προεδρία

Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σύμφωνα με το CNN, καθώς κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη.

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι μεγάλη του τιμή που τον επέλεξαν «για να ηγηθεί της σπουδαίας μας χώρας».
«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρή, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε με ψηφίσατε είτε όχι. Θα κρατήσω την πίστη που μου δώσατε», έγραψε.
Η Καμάλα Χάρις έγινε και επισήμως η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ θα προσβάλλει το αποτέλεσμα: «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».
«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση.
«Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».
Ο πρωθυπουργός των νήσων Φίτζι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συγχαίρει το Μπάιντεν

Μπορεί η καταμέτρηση να συνεχίζεται σε έξι πολιτείες-οι τέσσερις εκ των οποίων είναι κρίσιμες για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών 2020, αλλά ο πρωθυπουργός των νήσων Φίτζι προεξοφλεί τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, που έσπευσε να κηρύξει νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Φρανκ Μπαϊνιμαράμα έστειλε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του στον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο, εκφράζοντας την ελπίδα να παίξει σημαντικό ρόλο στη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Και μπορεί το αποτύπωμα των νήσων Φίτζι να είναι μικρότερο του 1% στις εκπομπές άνθρακα, αλλά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η διάβρωση των παράκτιων περιοχών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η επίταση των οποίων αποδίδεται από πολλούς στην κλιματική αλλαγή έχουν δραματικές επιπτώσεις στη νησιωτική χώρα.

Οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα ανά την υφήλιο, που αποχώρησαν με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή του 2015, αλλά ο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει την επιστροφή της χώρας το συντομότερο δυνατό, αν εκλεγεί πρόεδρος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου