Wednesday, 17 April, 2024

Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν – Αλ Σίσι για τη Λιβύη

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μίλησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης»

στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και λιβύων παραγόντων (…) στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών (…) ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».
Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».
Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση στέλνει εσπευσμένα σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, επιταχύνοντας το σχέδιο που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
ζουγκλα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου