Friday, 19 April, 2024

Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν! Ενστάσεις αντιπολίτευσης

Προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κλείνει αργά την ψαλίδα ο Κιλιτσντάρογλου

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των σημαντικότερων ίσως προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τις τουρκικές αρχές να διαβεβαιώνουν ότι εξελίχθηκα όλα ομαλά.

Η ροή των αποτελεσμάτων ξεκίνησε δύο ώρες νωρίτερα από τον προβλεπόμενη ώρα 21.00.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, απόψε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να ξεπεράσει το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

Άλλωστε, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκε η προσπάθεια των εκλογικών αντιπροσώπων να μην «μείνει» κανείς απέξω, με τις κάλπες να φτάνουν μέχρι τα σπίτια ή να επιστρατεύονται ασθενοφόρα και… φορεία για να ψηφίσουν ορισμένα άτομα.

Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου στη γειτονική χώρα, αυτός θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, δηλαδή στις 28 Μαΐου.

22:00 Καταμετρήθηκε το 83% των ψήφων

Στις 6,39 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (50.30%) από τον Κιλιτσντάρογλου (43.91%)

21:50 Εκτιμήσεις για δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών

Σύμφωνα με τον ανταποκριτική του Al Jazeera bdelazeem Mohammed τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα πάει σε δεύτερο γύρο: ο ανταποκριτής της AJ

«Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβερνώσα συμμαχία ξεκίνησε σκόπιμα την καταμέτρηση ψήφων στα προπύργια της», είπε.

21:27 Καταμετρημένο το 70% των ψήφων

Στις 7,94 μονάδες η διαφορά, προηγείται ο Ερντογάν (51.06%) έναντι του Κιλιτσντάρογλου (43.12%)

21:20  ΑΚΡ: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν»

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν, λέει ότι η συμμετοχή ήταν σε επίπεδα ρεκόρ στις σημερινές εκλογές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Απάντησε επίσης σε ισχυρισμούς σχετικά με το Anadolu, αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο δημοσίευε τα στοιχεία.

«Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με διαφάνεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγορούν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της πολιτείας για διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει αγνόηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν».

21:07 Παρέμβαση Ντεμιρτάς

Ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, επανέλαβε την έκκλησή του για τις εκλογές: «ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΑΣ»

Ο Ντεμιρτάς απευθύνθηκε στους πολίτες με ανάρτησή του στο Twitter:

«Ακόμα κι αν χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, μην φύγετε ποτέ από τις κάλπες και τα εκλογικά συμβούλια. Η αντιπολίτευση είναι σίγουρα μπροστά και τελείωσε στον πρώτο γύρο, θα τελειώσει. Φροντίστε τις ψήφους σας, κερδίζει όλη η Τουρκία».

 21:00 Καταμετρημένο το 61.30% των ψήφων

O Ερντογάν προηγείται με 51,56% έναντι του αντιοπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 42,61%

20:50 Προσωρινή αναστολή δημοσίευσης αποτελεσμάτων

Σε διακοπή της δημοσίευσης των εκλογικών δεδομένων προχώρησε, λίγο μετά τις 20:00, το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο από το 2018 με ειδικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

20:23 Επιμένει ο Κιλιτσντάρογλου: «Εμείς προηγούμαστε»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι «προηγούμαστε» στα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης του έδωσαν προβάδισμα πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

«Είμαστε ηγέτες», ανέφερε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της εξακομματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, τέσσερις πηγές από τη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είπαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε, ο Κιλιτσντάρογλου προηγήθηκε με περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας δήλωσαν επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν σε καλό δρόμο για τη νίκη με βάση σχεδόν το ένα τέταρτο της καταμέτρησης των κάλπες. Προειδοποίησαν να μην βασίζονται στα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που έδειξαν στον Ερντογάν να προηγείται.

20:03 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 41,8% της επικράτειας, ο Ερντογάν προηγείται με 52,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στο 41,6%.

19:50 Ιμάμογλου αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων

Σε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά κανάλια στην Τουρκία.

«Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και γι΄αυτό τον λόγο το πρακτορείο Αναντολού δεν τους ενσωματώνει και έχουμε καθυστερήσεις. Ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

«Και εδώ είμαστε εμείς, είμαστε εδώ με τον συνασπισμό Μιλέτ θα είμαστε εδώ πέρα και όλοι μαζί αυτό το βράδυ θα παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Σε καμία πλευρά της χώρας μας, κανένας πολίτης μας δεν θα παρασυρθεί ή ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένοι, και όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε».

19.44 Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την διακυβέρνηση της Τουρκίας μετά τις εκλογές

19:40 Εμείς προηγούμαστε, λέει η αντιπολίτευση

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της προεδρικής ψηφοφορίας, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι βλέπουν θετική εικόνα ακόμη και όταν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT έδειξε ότι ο Ερντογάν προηγείται κατά 59% έως 35% με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.ο

Στην επαρχία του Μαρντίν στην πόλη Ντερίκ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ψηλότερος άνδρας του κόσμου με ύψος 2,51 τραβώντας τα βλέματα του διεθνούς τύπου.

 Ο 41χρονος άνδρας μεταφέρθηκε με την καρότσα ενός μικρού φορτηγού στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει, ενώ ήταν εμφανής η δυσκολία του να περπατήσει.

19:25 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το  21,33% των ψήφων ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,03%, και τον Κιλιτσντάρογλου 39,00%

18:57 Προβάδισμα Ερντογάν

Με την καταμέτρηση να φτάνει στο 15% περίπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει ποσοστό 56,67% έναντι 37,41% του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

18:47 Νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να άρει την απαγόρευση αναφοράς των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επομένως μπορούμε να περιμένουμε να πάρουμε σύντομα μια ιδέα για το πώς ψήφισαν οι Τούρκοι, αλλά μόνο με βάση ένα μικρό ποσοστό των ψήφων… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου