Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τουρκία: Οργή κατά κυβέρνησης για τα… τρία (μόλις) πυροσβεστικά αεροσκάφη

Στριμωγμένη βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα

Η οργή του κόσμου εστιάζεται στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας και κυρίως στην απουσία αεροσκαφών κατάσβεσης, αφού ο στόλος που επιχειρεί τις τελευταίες ώρες αποτελείται από … τρία μόλις πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Tα τουρκικά social media έχουν κατακλειστεί με δεκάδες σχόλια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, για τις σοβαρές ελλείψεις αφού μόλις τρία πυροσβεστικά σκάφη χρησιμοποιούνται σε όλο το πύρινο μέτωπο.
Τρία πυροσβεστικά vs 16 προεδρικά αεροσκάφη
Πολλοί χρήστες παρουσιάζουν μάλιστα, τον αριθμό πυροσβεστικών αεροσκαφών που διαθέτουν άλλες χώρες, 28 για την Ελλάδα, σχολιάζοντας καυστικά πως στην Τουρκία μισθώθηκαν με διαγωνισμό μόλις … τρία, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει για τις μετακινήσεις του 16 μικρά και μεγάλα αεροπλάνα.
Επιχειρούν να «δείξουν» Ελλάδα, αλλά τους κράζουν
Μερίδα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, επιχειρούν να «δείξουν» ως υπεύθυνους για τις δεκάδες πυρκαγιές στη χώρα την κουρδική οργάνωση PΚΚ και την … Ελλάδα. «Το PKK καίει τα δάση της Τουρκίας: Εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα, στόχος τους είναι οι τουριστικές περιοχές» αναφέρει προκλητικά ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Βατάν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος ναύαρχος -και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας-Τζιχατ Γιαϊτζί, που μίλησε προκλητικά για «τρομοκρατία» που δέχεται η Τουρκία από Ελλάδα και PKK.
Ωστόσο, η προσπάθεια να συνδεθούν οι φονικές πυρκαγιές με Ελλάδα και PKK δεν πείθουν την κοινή γνώμη, που προτάσσει την ανικανότητα της κυβέρνησης Ερντογάν, που μπορεί να διαφημίζει διαστημόπλοια, υπερόπλα και drone, αλλά δεν διαθέτει τα αναγκαία πυροσβεστικά αεροσκάφη που έχει ανάγκη η χώρα. Ένας χρήστης στο twitter γράφει: «48 πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα στη μικροσκοπική Ελλάδα. Το PKK έκαψε και εκεί το μέρος; Μόνο ανόητοι σκέφτονται κάτι τέτοιο. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει να ρωτήσουμε γιατί δεν έχουμε αεροπλάνα. Προσπαθούν να μας κοιμίσουν για τις ευθύνες του, μιλώντας για PKK».

Οργή κατά Τσαβούσογλου
Το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήρθε αντιμέτωπος με την οργή κατοίκων της Αττάλειας -εκλογικής του περιφέρειας- που του επιτέθηκαν φραστικά για την απουσία σοβαρών πυροσβεστικών μέσων.
Αν και ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, οι συγκεντρωμένοι εξοργίστηκαν περισσότερο, φωνάζοντας πως «Η χώρα καίγεται και εμείς πετάμε νερό με κανάτες».
Στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, σχολιάζεται θετικά η κίνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια γι’ αποστολή βοήθειας στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Το γεγονός πως δεν έχει γινει ακόμη αποδεκτή η βοήθεια της Ελλάδας από την τουρκική κυβέρνηση, σχολιάζεται επίσης ποικιλότροπα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου