Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τουρκία: Συνελήφθησαν 6 εργολάβοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά τον σεισμό

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων Σεισμού για τα κτίρια που καταστράφηκαν μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ στο Καχραμανμαράς, στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν δεκάδες άτομα, όπως αναφέρει το CNN TURK. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι εργολάβοι που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την καταστροφή που συγκλόνισε την Τουρκία και την Συρία και κόστισε της ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι γνωστοί εργολάβοι από την τουρκική αστυνομία.

Ο εργολάβος του μόλις 3 ετών κτιρίου Renaissance Residence το οποίο κατεδαφίστηκε στο Χατάι, ο Mehmet Yaşar Çoşkun, συνελήφθη από τις Αρχές να προσπαθεί να διαφύγει από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το Μαυροβούνιο στις 10 Φεβρουαρίου. Το Renaissance Residence, το οποίο ο Çoşkun διαφήμισε ως «μια γωνιά από τον Παράδεισο» το 2013, έγινε τάφος για τους πολίτες που νόμιζαν ότι είχαν ένα σπίτι σε αυτή την «γωνιά».

Ο Hasan Alpargun, είναι ο εργολάβος του διαμερίσματος Hasan Alpargun Apartment στα Άδανα, όπου 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Καταζητείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση τραυματισμών. Συνελήφθη στο Ψευδοκράτος στις 11 Φεβρουαρίου. Ο Alpargun, ο οποίος μεταφέρθηκε στα Άδανα, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας, ότι «δεν υπάρχει κτίριο στα Άδανα που να μην έχει υποστεί ζημιές», αντί να παραδεχτεί την ενοχή του.

Ο Hasan Alpargun, ο εργολάβος του κτιρίου όπου μόνο ένας ηλικιωμένος πολίτης μπόρεσε να επιβιώσει από το κτίριο με τα 32 διαμερίσματα, οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο Yavuz Karakuş και η σύζυγός του Sevilay Karakuş, οι οποίοι ήταν οι εργολάβοι πολλών κτιρίων που καταστράφηκαν στο Adıyaman κατά την «καταστροφή του αιώνα», συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Γεωργία. Έγινε γνωστό ότι η Sevilay Karakuş μεταφέρθηκε στις κλειστές γυναικείες φυλακές Μπακίρκιοϊ και ο Yavuz Karakuş στις φυλακές Μαρμαρά.

Ο εργολάβος Yavuz Karakuş, δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφων: «Έχτισα 44 κτίρια, 4 από αυτά κατέρρευσαν. Έκανα τα πάντα σωστά, η συνείδησή μου είναι καθαρή».

Ο Mehmet Ertan Akay είναι ο εργολάβος και τεχνικός εκπρόσωπος του Ayşe Mehmet Polat Site, το οποίο καταστράφηκε από τον σεισμό στο Γκαζιαντέπ και προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Συνελήφθη μετά την προσαγωγή του στο Ataşehir της Κωνσταντινούπολης, μετά την καταστροφή από τον σεισμό. Ενώ οι διασώσεις συνεχίζονται στις πόλεις που έχουν πληγεί από τους σεισμούς στο Γκαζιαντέπ, οι έρευνες για τους κατασκευαστές των κατεστραμμένων κτιρίων συνεχίζονται. Ο εργολάβος İbrahim Mustafa Uncuoğlu, του οποίου η αμέλεια διαπιστώθηκε ως αποτέλεσμα της τεχνικής εξέτασης των συντριμμιών του κτιρίου Bahar, το οποίο καταστράφηκε από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια του κτιρίου Bahar, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στην περιοχή Σεχιτκαμίλ.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τον σεισμό στην Τουρκία/AP Photo/Hussein Malla

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου