Saturday, 20 April, 2024

Τουρκικό θράσος ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Παράνομες Λήμνος και Σαμοθράκη»

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που η Τουρκία προκαλούσε με βιτριολικούς ισχυρισμούς ότι η ελληνική Navtex σε Ψαρά, Χίο και Σάμο είναι παράνομη.
Ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκοτονίας των Ποντίων, ο τουρκικός τύπος οργιάζει, μετά τη δήλωση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ότι η ελληνική Navtex για ασκήσεις σε Σαμοθράκη και Λήμνο, είναι παράνομη. Η τουρκική Υπηρεσία Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών ισχυρίζεται μάλιστα ότι παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάννης περί αποστρατικοποίησης των νησιών: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923».
Η τουρκική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, την Κυριακή που πέρασε, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους, λαμβάνοντας για πρώτη φορά πολιτική θέση για τα ελληνικά νησιά Χίο και Σάμο. Σύμφωνα με αυτή, τα δύο νησιά «παραβιάζουν» το καθεστώς αποστρατικοποίησης που προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Ο τουρκικός τύπος κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που που για πρώτη φορά κάνουν ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης.
Μάλιστα, τα συστημικά τουρκικά media ισχυρίζονται ότι «η Ελλάδα ακύρωσε πρόσφατα την προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση σε Χίο και Σάμο με την πρόφαση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά στην πραγματικότητα υποχώρησε μετά την κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».
Το δημοσίευμα της εθνικιστικής εφημερίδας «Γενί Ακίτ» σχολίασε ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα προειδοποίησης προς την Ελλάδα.
Η εφημερίδα «Γενί Ακίτ» χρησιμοποιεί μάλιστα αρκετές φορές εμπρηστικούς τίτλους όπως λόχου χάριν «αν σας κοτάει, ελάτε να μας βγάλετε» και «άλλο ένα βήμα και θα σημαίνει πόλεμος».
newsbreak.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου