Wednesday, 24 April, 2024

Τούρκος δημοσιογράφος: Ίσως πάρουμε κάποια νησιά του Αιγαίου

Την άποψη ότι στο Αιγαίο υπάρχει πλήθος νησιών στα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους διατύπωσε δημοσιογράφος της τουρκικής τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα όσα ακούστηκαν σε εκπομπή του CNN Turk για τα νησιά τους Αιγαίου φαντάζουν απίστευτα, καθώς ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν έφτασε στο σημείο να πει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πως ίσως στο μέλλον θα μπορούσε να τα καταλάβει η Τουρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα» Μουαρέμ Ιντζέ έμεινε μάλλον άναυδος και απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νησιά κανενός.

Ο Ιντζέ έσπευσε να ρωτήσει τον δημοσιογράφο εάν αυτό που λέει είναι «να πάμε να τα πάρουμε», με τον δημοσιογράφο να απαντά: «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει»; Οι δυο συνέχισαν μιλώντας για τη συνθήκη της Λωζάνης με τον δημοσιογράφο να στηρίζει τις θέσεις Ερνογάν περί επικαιροποίησης και τον Ιντζέ να απαντά ότι τα νησιά δεν χάθηκαν με τη συνθήκη αλλά είχαν παραχωρηθεί από την εποχή των σουλτάνων.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίησή της, έχει πολλές βαθιές έννοιες.

Μουαρέμ Ιντζέ: Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται.

Ζαφέρ Σαχίν: Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας.

Μουαρέμ Ιντζέ: Μα τι λες; Να πάμε να τα πάρουμε;

Ζαφέρ Σαχίν: Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;

Μουαρέμ Ιντζέ: Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάνη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη τα είχε παραχωρήσει. Ο Αμπντούλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάνη.

Μουαρέμ Ιντζέ: Δηλαδή τι θα κάνετε; Θα καταλάβετε τα νησιά;

Ζαφέρ Σαχίν: Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι!

Μουαρέμ Ιντζέ: Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες.

Ζαφέρ Σαχίν: Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου