Friday, 29 March, 2024

Το «αντίο» του Ερντογάν στον Τραμπ και το… καλόπιασμα στον Μπάιντεν

Άρχισε τις… μαλαγανιές ο σουλτάνος: Οι ισχυροί διμερείς δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας «θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη»

Έστω και καθυστερημένα, σε σχέση πάντα με τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες (πλην του Πούτιν ο οποίος θα περιμένει ακόμα), ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την -εκτός συνταρακτικού δικαστικού απροόπτου- εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, με μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος Πρόεδρος τον ευχαριστεί «για τα τελευταία 4 χρόνια συνεργασίας».
Ο Ερντογάν ανέφερε σε μήνυμά του προς τον Μπάιντεν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον και πως οι ισχυροί διμερείς δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας «θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην παγκόσμια ειρήνη», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν ευχήθηκε για τα αποτελέσματα των εκλογών: «Σας συγχαίρω για την επιτυχία των εκλογών σας και εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχές για την ειρήνη και την ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Για να συνεχίσει το μήνυμα του Τούρκου μιλώντας για συνεργασία: «Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο απαιτούν να αναπτύξουμε περαιτέρω και να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις με βάση κοινά συμφέροντα και αξίες. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι στρατηγικής φύσης και βασίζονται σε βαθιά ριζωμένα θεμέλια. Επιβεβαιώνω την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο».
Το μήνυμα στον Τραμπ
Με ανακοίνωση στη σελίδα της τουρκικής προεδρίας ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε… αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, Ελπίζω οι εκλογές στη χώρα σας να είναι επωφελείς για τον φίλο και σύμμαχό μας λαό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ανεξάρτητα από το πώς θα εμφανιστούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον τελευταίο τετραετή προεδρικό κύκλο σας, σας ευχαριστούμε για τα κοινά μας συμφέροντα και τις αξίες των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, σας ευχαριστούμε για το όραμά σας στην ανάπτυξη φιλικής και σταθερής βάσης.
Η ιστορική φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, η συνεργασία και η περαιτέρω ανάπτυξη της ισχυρής βάσης της σχέσης μας, είναι απαίτηση για τα αμοιβαία συμφέροντά μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο ως Τουρκία, να είστε σίγουρος.
Με την ευκαιρία αυτή, σας ευχαριστώ ξανά ειλικρινά για τη συνεχή ζεστή φιλία σας και εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχές για την ειρήνη και την ευημερία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου