Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται ήδη πολύ κάτω από το προτεινόμενο πλαφόν της ΕΕ

Καθώς οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητάνε για το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο που συζητούν

θα είναι σχεδόν σίγουρα πάνω από το επίπεδο που διαπραγματεύεται σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν αυτή την εβδομάδα ένα πλαφόν γύρω στα 65-70 δολάρια το βαρέλι. Όταν επιβληθεί, το όριο αναμένεται να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη της G7, σε μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διπλωμάτες ανέστειλαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με την πρόταση για το πλαφόν. Οι διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο των τιμών παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.
Ωστόσο, οποιοδήποτε πλαφόν στο εν λόγω εύρος θα είναι πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του ρωσικού αργού, γνωστό ως μείγμα Urals, σύμφωνα με τα στοιχεία της Argus Media Ltd. Το Urals υποχώρησε την Πέμπτη στα περίπου 52 δολάρια το βαρέλι σε δύο από τους βασικούς δυτικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.
Κάθε αγοραστής που πληρώνει περισσότερα από το πλαφόν δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά- ιδίως ελληνικά -tankers ή σε ασφάλιση του κλάδου έναντι κινδύνων όπως οι πετρελαιοκηλίδες.
Εάν το πλαφόν συμφωνηθεί στην περιοχή των 65 έως 70 δολαρίων, η Ρωσία και οι πελάτες της θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερες τιμές και να είναι σίγουροι για τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα πλοία.

Επί του παρόντος δεν είναι διόλου σίγουροι, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τη μεταφορά φορτίων και έναν πιθανό αποτρεπτικό παράγοντα για ορισμένους αγοραστές. Η ίδια η ΕΕ θα απαγορεύσει σχεδόν όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές στο έδαφός της από τις 5 Δεκεμβρίου.

Το μπλοκ βρίσκεται ακόμη σε εκτεταμένες συνομιλίες σχετικά με το πλαφόν. Ορισμένα μέλη, όπως η Πολωνία, θεωρούν ότι τα 65 δολάρια είναι υπερβολικά ήπιο όριο για τη Μόσχα, ενώ μέλη όπως η Ελλάδα, η κορυφαία χώρα στον κόσμο από άποψη κατοχής tanker, δεν θέλει να πέσει το πλαφόν κάτω από τα 70 δολάρια.

Ένα υψηλό πλαφόν δεν θα ήταν μια πλήρης νίκη για τη Μόσχα. Οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να αυξηθούν αλλά και να μειωθούν, και αν το ανώτατο όριο ενταχθεί οργανικά στην αγορά, η Ρωσία θα μπορούσε να χάσει έσοδα από μελλοντικά ράλι της τιμής του αργού.
Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επειδή η διαπραγμάτευση των φορτίων της χώρας έχει γίνει λιγότερο διαφανής μετά τον πόλεμο. Ωστόσο, η Platts, που ανήκει στην S&P Global Inc., εκτίμησε επίσης την τιμή του ρωσικού πετρελαίου τύπου Urals στο ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ στα περίπου 52 δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση του ζητήματος.
Η τιμή Argus χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών.
Η συμβουλευτική FGE ανέφερε σε σημείωμά της ότι το ανώτατο όριο δημιουργεί ελάχιστα καθοδικές τάσεις στις τρέχουσες τιμές και θα μπορούσε να ισοδυναμεί ακόμη και με άνοδο 3 έως 4 δολαρίων για το ρωσικό αργό τύπου Urals.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε-επικαλούμενο πηγή με γνώση του ζητήματος-ότι το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους traders που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο να το πουλάνε σε οποιονδήποτε συμμετέχει στην επιβολή του πλαφόν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου