Friday, 19 April, 2024

Το Facebook κατέβασε ανάρτηση του Τραμπ που εξισώνει τη γρίπη με τον κορονοϊό

Με μια ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του κορονοϊού, παρομοιάζοντάς τον με την κοινή γρίπη

Η ανάρτηση «χτυπήθηκε» ως παραπλανητική τόσο από το Facebook όσο και από το Twitter.
Μετά από δύο ημέρες νοσηλείας με συμπτώματα κορονοϊού σε νοσοκομείο του Μέριλαντ, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο με το προεδρικό ελικόπτερο, δίνοντας το δικό του σόου, πετώντας επιδεικτικά τη μάσκα του και συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο για την Covid-19, λέγοντας στους Αμερικανούς (τον λαό μιας χώρας που μετρά 200.000 νεκρούς) «μη φοβάστε τον κορονοϊό, βγείτε έξω».
«Η περίοδος της γρίπης έρχεται! Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, κάποιες φορές περισσότεροι από 100.000, και παρά το εμβόλιο, πεθαίνουν από τη γρίπη. Θα κλείσουμε τη χώρα μας; Όχι, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή, όπως μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, που σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι κατά πολύ λιγότερο θανατηφόρος». Αυτό ήταν το μήνυμα με το οποίο ο θετικός στον ιό Ντόναλντ Τραμπ υποβίβαζε την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, συγκρίνοντάς τον με την κοινή γρίπη.
Η ανάρτηση Τραμπ που κατέβασε το Facebook
Για παραπλάνηση και πιθανή βλάβη ελέγχθηκε η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποχρεούνται να ελέγχουν την ακρίβεια των μεταδιδόμενων πληροφοριών, αντέδρασαν μέσω των σχετικών εργαλείων στην ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου.
Το Facebook επέλεξε να κατεβάσει εντελώς την ανάρτηση, ενώ το Twitter «σημάδεψε» το Tweet ως «παραπλανητικό», αλλά το διατήρησε στο κοινωνικό δίκτυο για λόγους «δημοσίου συμφέροντος».
Σύμφωνα με την πολιτική του Facebook, αφαιρούνται αναρτήσεις που παραπληροφορούν και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε άμεση σωματική βλάβη. Από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώνουν πως αντίστοιχες ενέργειες είχαν λάβει και το 2018 αναφορικά με ψευδείς πληροφορίες για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και άλλες ασθένειες.
Αφήνει το Tweet του Ντόναλντ Τραμπ το Twitter
Αντίστοιχα, το Twitter έγραψε αναφορικά με την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ. «Το tweet παραβίασε τους κανόνες του Twtiter για τη διάδοση παραπλανητικών και δυνητικά επιβλαβών πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, το Twitter αποφάσισε πως ενδεχομένως να είναι προς το κοινό συμφέρον το tweet να παραμείνει προσβάσιμο».
To Twitter είχε επισημάνει ως παραπλανητικές και παλιότερες αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριζε πως η επιστολική ψήφος αποτελεί «αδυναμία» του εκλογικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου