Friday, 29 March, 2024

Τραμπ: Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της Τζιν Κάρολ. Θα πληρώσει 5 εκατ. δολάρια

Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση της συγγραφέως και αρθρογράφου Ε. Τζιν Κάρολ, τη δεκαετία του 1990, κρίθηκε από πολιτικό δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κρίθηκε ένοχος και για συκοφαντική δυσφήμιση του θύματός του. Για τις δύο αυτές καταδίκες, ο Τραμπ καλείται να πληρώσει συνολικά ως αποζημίωση στην Κάρολ 5 εκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, ο 77χρονος μεγιστάνας καλείται να πληρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια για τη συκοφαντική δυσφήμιση της Κάρολ και άλλα 2 εκατομμύρια για τη σεξουαλική κακοποίηση της πρώην αρθρογράφου του περιοδικού Elle.

Τραμπ: Οι ένορκοι δεν τον έκριναν υπεύθυνο για βιασμό

Ειδικότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη έκρινε την Τρίτη (9/5) ότι ο τέως Αμερικανός πρόεδρος είναι ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό κατά της Ε. Τζιν Κάρολ τη δεκαετία του 1990 και για τη δυσφήμισή της το περασμένο φθινόπωρο, όταν την κατηγόρησε ότι επινόησε τον εν λόγω ισχυρισμό.

Οι ένορκοι, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, επιδίκασαν στη συγγραφέα 5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και ποινική αποζημίωση. Η ετυμηγορία ήρθε μετά από λιγότερο από 3 ώρες διαβουλεύσεων στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο Μανχάταν.

Παρ’ όλα αυτά, οι ένορκοι δεν έκριναν τον Τραμπ υπεύθυνο για βιασμό, όπως είχε ισχυριστεί η Κάρολ. Ο Τραμπ είχε ζητήσει να κηρυχθεί κακοδικία στην αγωγή της Κάρολ εναντίον του

Στις αρχές Μαΐου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει να κηρυχθεί κακοδικία η σε βάρος του αγωγή της συγγραφέως και αρθρογράφου, Ε. Τζιν Κάρολ. Μέσω αποστολής που είχε καταθέσει την Πρωτομαγιά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ο συνήγορός του, Τζο Τακοπίνα, ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε επικαλεστεί φερόμενα λάθη του δικαστή, μεταξύ των οποίων ότι χαρακτήρισε, εσφαλμένα, τα στοιχεία υπέρ της Κάρολ και ότι επενέβη στην υπεράσπιση του Τραμπ.

Ο Τακοπίνα είχε υποστηρίξει πως θα έπρεπε να του είχε επιτραπεί να ρωτήσει την Κάρολ γιατί δεν ζήτησε τις εικόνες από κάμερα ασφαλείας για τον φερόμενο βιασμό της και πως ο δικαστής τον εμπόδισε να τη ρωτήσει γιατί δεν πήγε στην Αστυνομία. Ο Τραμπ υποστήριζε επίμονα πως ο καταγγελλόμενος βιασμός ουδέποτε συνέβη, κάτι που φαίνεται να συμμερίστηκαν και οι ένορκοι.

Έξαλλος ο Τραμπ στην πρώτη του αντίδραση: «Επαίσχυντη ετυμηγορία. Δεν έχω ιδέα ποια είναι αυτή η γυναίκα»

Για «επαίσχυντη ετυμηγορία» έκανε λόγο ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας, στην πρώτη του αντίδραση μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν έχει ιδέα ποια είναι αυτή η γυναίκα. Εκπρόσωπός του προανήγγειλε πως θα ασκήσει έφεση, μέχρι την εκδίκαση της οποίας ο Τραμπ δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την αποζημίωση.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η 79χρονη Κάρολ κατέθεσε ενώπιον των ενόρκων ότι «είμαι εδώ επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ με βίασε και, όταν το έγραψα αυτό, είπε ψέματα και είπε ότι δεν συνέβη. Είπε ψέματα και έβλαψε το όνομά μου και είμαι εδώ για να προσπαθήσω να πάρω πίσω τη ζωή μου».

Η Κάρολ, που διατηρούσε μια στήλη συμβουλών στο περιοδικό Elle, αξίωνε αποζημίωση από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος διεκδικεί και πάλι το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η υπόθεση αφορά μια συνάντηση που, σύμφωνα με την Κάρολ, είχαν οι δύο τους στο πολυκατάστημα Bergdorf Goodman, στα τέλη του 1995 ή τις αρχές του 1996, όπου κατηγόρησε τον Τραμπ ότι τη βίασε.

Η Κάρολ μήνυσε τον Τραμπ για δυσφήμιση, αφού εκείνος αρνήθηκε ότι τη βίασε και σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social υποστήριξε ότι δεν τη γνωρίζει, καθώς «δεν είναι ο τύπος μου». Μάλιστα, υποστήριξε ότι έκανε αυτόν τον ισχυρισμό για να πουλήσει τα απομνημονεύματά της. Η συγγραφέας και αρθρογράφος τον μήνυσε επίσης για βιασμό, βασιζόμενη σε έναν νόμο της Νέας Υόρκης που έδινε τη δυνατότητα -για περιορισμένο χρονικό διάστημα- στα θύματα να προσφύγουν στα δικαστήρια, ακόμη κι αν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου