Friday, 19 April, 2024

Τραμπ: Εμφανίστηκε με τη Βίβλο, έξαλλοι οι επίσκοποι – Συνάντηση με Ελπιδοφόρο

Εξοργισμένη με την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην εκκλησία της, χωρίς να την ειδοποιήσει, προκειμένου να μοιραστεί

«ένα μήνυμα αντίθετο στις διδασκαλίες του Ιησού», δηλώνει η επίσκοπος Μάριαν Έντγκαρ Μπούντε της επισκοπής της Ουάσινγκτον.
Τα σχόλιά της έγιναν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος περπάτησε από τον Λευκό Οίκο έως την Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, έναν τόπο λατρείας που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί πρόεδροι για περισσότερο από έναν αιώνα. Ειρηνικοί διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τις πύλες του Λευκού Οίκου απομακρύνθηκαν με τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες. Όλα αυτά προφανώς έγιναν ώστε να μπορέσει ο Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει έναν διάδρομο για να επισκεφθεί την εκκλησία, ώστε να απαλύνει τις εντυπώσεις μετά τον εγκλεισμό του σε καταφύγιο, λόγω των διαδηλώσεων.
«Είμαι εξοργισμένη. Ο πρόεδρος δεν προσευχήθηκε όταν ήρθε στην εκκλησία, ούτε, όπως διαπιστώσατε, αναγνώρισε την αγωνία της χώρας μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Μπούντε σε δημοσιογράφο του CNN. «Και συγκεκριμένα, την αγωνία των έγχρωμων ανθρώπων του έθνους μας, που αναρωτιούνται αν κάποιος -οποιοσδήποτε στη δημόσια εξουσία- θα αναγνωρίσει ποτέ τα ιερά λόγια τους. Και που απαιτούν δικαίως ένα τέλος στα 400 χρόνια συστημικού ρατσισμού και λευκής υπεροχής στη χώρα μας. Και θέλω απλώς να γνωρίζει ο κόσμος ότι εμείς στην επισκοπή της Ουάσινγκτον, ακολουθώντας τον Ιησού και τον τρόπο αγάπης του, απομακρυνόμαστε από την εμπρηστική γλώσσα αυτού του προέδρου. Ακολουθούμε κάποιον που έζησε μια ζωή χωρίς βία».
Η επίσκοπος κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ πως η επίσκεψή του στην εκκλησία ήταν για το… θεαθήναι!
Και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε με εκείνους που αναζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και αμέτρητων άλλων. Και απλώς δεν μπορώ να πιστέψω τι έχουν δει τα μάτια μου». Ο ανταποκριτής των New York Times στον Λευκό Οίκο σχολίασε σκωπτικά την επίσκεψη Τραμπ με την Βίβλο στο χέρι: «Ο Τραμπ απλώς στέκεται μπροστά από την εκκλησία και κρατάει μια Βίβλο ενώ ποζάρει για φωτογραφίες. Δεν μπήκε καν μέσα για να δει τις ζημιές ή να υποκριθεί ότι έχει κάποιο σκοπό που πήγε εκεί εκτός από το να ποζάρει για φωτογραφίες», έγραψε.

Αναζητά στήριγμα και στην ορθοδοξία
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βλέποντας να λιγοστεύουν οι σύμμαχοι στο σχέδιο «Νόμος και Τάξη» στράφηκε για στήριγμα και στην ορθοδοξία. Σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδόφορο, ο οποίος θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τον πατέρα Αλεξ.
Στάση για μερικά λεπτά με συνοδεία
Ο Ντόναλντ Τραμπ περιβαλλόταν από βοηθούς μπροστά από την εκκλησία, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, ο γενικός εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ, ο ανώτερος σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής του προσωπικού Μαρκ Μίντοους, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και η γραμματέας Τύπου Κέιλεν ΜακΕνάνι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έμεινε στο κτίριο για λίγα λεπτά κρατώντας μια Βίβλο στο χέρι του, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Να σημειωθεί πως το εξωτερικό της εκκλησίας υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την Κυριακή έξω από τον Λευκό Οίκο και υπήρξε μια μικρή πυρκαγιά στο υπόγειο της εκκλησίας, αλλά, σύμφωνα με τους επικεφαλής της, η δομή έμεινε σε μεγάλο βαθμό «ανέγγιχτη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατούσε μαζί του μια Βίβλο – «Ήταν για το θεαθήναι», λέει η επίσκοπος
«Έχουμε τη σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από την εκκλησία και πέρα από τη χρήση της εκκλησίας ως φόντου, η Μπούντε επέκρινε τη χρήση της Βίβλου που κρατούσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ποζάροντας για φωτογραφίες.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Ο πρόεδρος μόλις χρησιμοποίησε μια Βίβλο, το πιο ιερό κείμενο της ιουδαϊκής-χριστιανικής παράδοσης και μία από τις εκκλησίες της μητροπόλεώς μου, χωρίς άδεια, ως φόντο για να στείλει ένα μήνυμα αντίθετο από τις διδασκαλίες του Ιησού», είπε η επίσκοπος.
Το επεισόδιο αυτό έρχεται μετά από σχεδόν μία εβδομάδα διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν βίαιες, λόγω του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που έχασε τη ζωή του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.
Χθες το απόγευμα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε τον εαυτό του «πρόεδρο του νόμου και της τάξης» και ορκίστηκε να επιστρέψει την τάξη στους αμερικανικούς δρόμους, χρησιμοποιώντας τον στρατό εάν δεν σταματήσουν τα εκτεταμένα επεισόδια βίας. «Εάν μια πόλη ή πολιτεία αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της, τότε θα αναπτύξω τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και θα λύσω γρήγορα το πρόβλημα γι’ αυτούς», δήλωσε.
«Βλασφημία» – Υπέρ της επισκόπου κι άλλοι ιερείς
Με το μέρος της επισκόπου της εκκλησίας της Ουάσινγκτον τάχθηκε και ο Μάικλ Κάρι, ο προεδρεύων επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας, λέγοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την εκκλησία και την Αγία Γραφή για κομματικούς σκοπούς. Μαζί του και ο Γκρεγκ Μπρούερ, από την επισκοπή της Κεντρικής Φλόριντα, που έγραψε στο Twitter πως «σοκαρίστηκε βλέποντας διαδηλωτές στο Λαφαγιέτ Παρκ να τους ρίχνουν δακρυγόνα προκειμένου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μπορεί να κάνει μια φωτογράφηση μπροστά από την επισκοπική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κρατώντας μια Βίβλο». «Αυτό είναι βλασφημία», τόνισε ο Μπρούερ.
Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου