Thursday, 25 April, 2024

Τραμπ: Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο αν δεν σταματήσει η καταμέτρηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος σε κρίσιμες πολιτείες

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι πολιτείες-κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.
Ο Ντόναλτ Τραμπ προσήλθε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα δηλώσεων του Λευκού Οίκου, μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια και δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο εορτασμό, κερδίζουμε παντού».
«Κερδίσαμε τη Φλόριντα, κερδίσαμε το Τέξας, κερδίσαμε τη Τζόρτζια», είπε ο πρόεδρος Τραμπ. «Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα και όμως την κερδίσαμε, ήταν μία τρομερή νίκη», συνέχισε.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «νοθεία»
«Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε ψήφους στις 4 το πρωί και να καταμετρηθούν. Είναι πολύ λυπηρή στιγμή στην ιστορία της Αμερικής», ανέφερε.
«Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα» των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, υποστήριξε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.
Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε: «Αισθανόμαστε πάρα πολύ καλά για το σημείο που βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς τη νίκη των εκλογών αυτών» είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, τονίζοντας παράλληλα «όλοι ξέραμε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά».
Εκλογές ΗΠΑ: Αισιόδοξος για τη νίκη ο Μπάιντεν
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CNNi ο Μπάιντεν εξασφάλιζε μέχρι τις 09:40 ώρα Ελλάδας 220 εκλέκτορες και ο Τραμπ 213.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής δύο κρίσιμες πολιτείες: το Οχάιο και τη Φλόριντα.
Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.
Στις 9:40 ώρα Ελλάδος η εικόνα στον εκλογικό χάρτη διαμορφωνόταν ως εξής:


Οργισμένη αντίδραση της εκστρατείας Μπάιντεν για τις δηλώσεις Τραμπ
«Εξωφρενική, άνευ προηγουμένου και λανθασμένη» χαρακτήρισε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον τερματισμό της καταμέτρησης ψήφων η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.
«Η δήλωση του Προέδρου απόψε σχετικά με την προσπάθεια να σταματήσει η καταμέτρηση έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν εξωφρενική, άνευ προηγουμένου και εσφαλμένη» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «προσπάθεια καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών». Η Jen O’Malley Dillon κατέληξε: «Η μέτρηση δεν θα σταματήσει».
Τι γνωρίσουμε μέχρι τώρα
Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται πυρετωδώς σε αρκετές πολιτείες – κλειδιά ανά τη χώρα, ενώ δεν υπάρχει ακόμη βέβαιος νικητής.
Ιδού μερικά σημεία που αξίζει να γνωρίζετε:
-Όλα τα βλέμματα στις μεσοδυτικές πολιτείες: Η εκλογική αναμέτρηση καλά κρατεί καθώς εκατομμύρια ψήφοι σε πολιτείες κλειδιά όπως η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν μένουν να καταμετρηθούν. Σύμφωνα με την πολιτεία, στην Πενσυλβάνια έχει καταμετρηθεί μόλις το 39% των επιστολικών ψήφων που έχει λάβει.
-Συνεχίζεται η καταμέτρηση σε Αριζόνα και Τζόρτζια: Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα στην Αριζόνα, μία πολιτεία όπου ο Τραμπ κέρδισε το 2016. Στη Τζόρτζια η καταμέτρηση έχει μέλλον καθώς η κομητεία του Φάλτον, η οποία περιλαμβάνει την Ατλάντα και τα πυκνοκατοικημένα της προάστια, ανακοίνωσε ότι θα ξαναξεκινήσει την καταμέτρηση στις 8 το πρωί (3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).
-Ειδικότερα, όσον αφορά στις αμφίρροπες πολιτείες, ο Μπάιντεν εμφανίζει προβάδισμα σε Αριζόνα (11 εκλέκτορες) και Νεβάδα (6 εκλέκτορες) ενώ ο Τραμπ προηγείται σε Μίσιγκαν (16 εκλέκτοες), Τζόρτζια).
-Ο πρόεδρος Τραμπ επιχείρησε να αυτοανακηρυχθεί νικητής: Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Τραμπ ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων που συνεχίζεται ανά τη χώρα, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να «κλέψουν τις εκλογές».
-Ο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα: Ο δημοκρατικός υποψήφιος στις 11:00 ώρα Ελλάδας, έχει το προβάδισμα στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων με 220 εκλέκτορες έναντι 213. Για να εκλεγεί πρόεδρος χρειάζεται συνολικά 270 εκλέκτορες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρώην αντιπρόεδρος προέτρεψε τους ψηφοφόρους τους «να συνεχίσουν να το πιστεύουν. Θα κερδίσουμε».
Ρεπουμπλικανός δικηγόρος στο CNNi: Η καταμέτρηση πρέπει να ολοκληρωθεί
Ο Μπέντζαμιν Λ. Τζίνσμπεργκ, καταξιωμένος Ρεπουμπλικανός δικηγόρος που εξειδικεύεται στον εκλογικό νόμο, σχολιάζοντας τη δήλωση Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αφήσει την καταμέτρηση όλων των ψήφων να ολοκληρωθεί.
Συνεργάτης Τραμπ: Κακή πολιτική απόφαση οι δηλώσεις
Ο Κρις Κρίστι, συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στην προετοιμασία του Αμερικανού προέδρου για το debate με τον Τζο Μπάιντεν, επέκρινε την ομιλία του Ρεπουμπλικανού προέρδρου από τον Λευκό Οικο, στο ABC:
«Είναι μια κακή στρατηγική απόφαση. Είναι μια κακή πολιτική απόφαση».
Ντομινίκ Ράαμπ: Ίσως χρειαστούν ημέρες για το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Τη βεβαιότητα ότι τα αμερικανικά θεσμικά οργανα θα παράγουν ένα «οριστικό αποτέλεσμα» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
Ο Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε: «Είμαι βέβαιος και έχω πλήρη εμπιστοσύνη» στα αμερικανικά θεσμικά όργανα ότι θα παράγουν ένα «οριστικό αποτέλεσμα».
Αυτό μπορεί να πάρει «ημέρες παρά ώρες» δήλωσε ο ίδιος.
Συνεχίζεται και θα καθυστερήσει- η καταμέτρηση ψήφων στη Φιλαδέλφεια
Η αρμόδια επιτροπή αναμένει την ανακοίνωση των δια ζώσης ψήφων από κάποιες περιφέρειες να ενσωματωθεί στο σύστημα πριν την ανακοίνωση του αριθμού των επιστολικών ψήφων, πρόσθεσε.
«Αυτή είναι η διαμόρφωση του συστήματός μας», είπε η Ντίλι διευκρινίζοντας ότι υπήρξε θέμα αναφοράς των αποτελεσμάτων, όχι μηχανικό ενώ σημείωσε ότι η καθυστέρηση στα αποτελέσματα των δια ζώσης ψήφων είναι αυτή που επιβραδύνει τη διαδικασία.
«Μετρούσαμε, μετράμε και θα συνεχίσουμε να μετράμε μέχρι όλο αυτό να τελειώσει», συνέχισε, «περιμένουμε τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δια ζώσης ψηφοφορίας από τα εκλογικά κέντρα.
Politico: Οι Κουβανοί χάρισαν στον Τραμπ τη νίκη στη Φλόριντα
Η επιμονή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους Κουβανούς φαίνεται να απέδωσε, σύμφωνα με ανάλυση του Politico. Μετά από τέσσερα χρόνια αδιάλειπτης προσέγγισης της κουβανικής κοινότητας στο Μαϊάμι, ο Τραμπ κερδίζει την Πολιτεία της Φλόριντα χάρη στη μεγάλη προσέλευση τους.
Πενς: Βρισκόμαστε στον δρόμο της νίκης
«Βρισκόμαστε στον δρόμο της νίκης» δήλωσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά την Αμερική μεγάλη ξανά», σημείωσε ο Πενς.
Οι πρώτες δηλώσεις Τραμπ στον Λευκό Οίκο: «Όσο με αφορά, έχουμε ήδη κερδίσει»
Καταχειροκροτούμενος μπήκε ο Τραμπ στην αίθουσα των δηλώσεων στον Λευκό Οίκο, μαζί με τη σύζυγό του, Μελάνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «φανταστική βραδιά» και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη μεγάλη συμμετοχή τους.
«Κερδίσαμε τη Φλόριντα, κερδίσαμε το Τέξας, κερδίσαμε τη Τζόρτζια», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για «Trump territory» (περιοχή Τραμπ) ενώ απαρίθμησε τις πολιτείες στις οποίες προηγείται του δημοκρατικού αντιπάλου του, αναφερόμενος διεξοδικά στις καταμετρημένες ψήφους.
«Είδα τα νούμερα και είπα ουάου» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην Πενσυλβάνια, σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε».
Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του κοινού που παρακολουθεί τον Τραμπ στην αίθουσα δεν φοράει μάσκες. «Είναι μια ντροπή για τη χώρα μας» είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στα αποτελέσματα που δίνει το αντίπαλο στρατόπεδο ενώ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να σταματήσει η καταμέτρηση, προσθέτοντας ότι μετά τις 4 τη νύχτα δεν θα δεχτεί επιπλέον ψήφους. «Όσο με αφορά, έχουμε ήδη κερδίσει», είπε ο Τραμπ.
cnni

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου