Thursday, 28 March, 2024

Φιέστα Ερντογάν με «κερασάκι» τη θανατική ποινή

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην επαναφορά του μέτρου «εάν ο λαός το θέλει» – Εξαπέλυσε και νέα επίθεση στη Γερμανία – Τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για 5 εκατ. Τούρκους στη συγκέντρωση για τη δημοκρατία, για 1 εκατ. γράφει το Reuters

Υπέρ της επαναφοράς του μέτρου της θανατικής ποινής τάχθηκε ξανά την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συγκέντρωση-σόου για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αν και το θέμα αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Ευρώπη με σχεδόν όλους τους ευρωπαίους πολιτικούς να έχουν στείλει το μήνυμα ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει και το κλείσιμο της πόρτας της Ευρώπης στην Τουρκία, εντούτοις ο «σουλτάνος» του Βοσπόρου ήταν ξεκάθαρος.

«Εάν ο λαός το θέλει, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά την ώρα που οι συγκεντρώμενοι φώναζαν «θανατική ποινή».

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε, δε, ως επιχείρημα το ότι «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή».

Σε μια συγκέντρωση, στην οποία κατά το Reuters έδωσαν το παρών 1 εκατομμύριο Τούρκοι ενώ κατά το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι ο Ερντογάν εμφανίστηκε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Εμινέ και υπό τους ήχους του τουρκικού εθνικού ύμνου και στίχων του Κορανίου.

Ενδεικτικά του χαρακτήρα της φιέστας υπέρ του Τούρκου προέδρου ήταν τα πανό στα οποία οι συγκεντρωμένοιέγραφαν για τον Ερντογάν: «Είσαι δώρο από τον Θεό» και «Διέταξέ μας να πεθάνουμε και θα το κάνουμε».

Νέα επίθεση στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και πάλι κατά της Γερμανίας που δεν του επέτρεψε να απευθυνθεί με video link στους υποστηρικτές του που διαδήλωναν στην Κολωνία την περασμένη Κυριακή, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών που συγκεντρώθηκαν στο Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης απόψε σε διαδήλωση που οργάνωσε το κυβερνών AKP.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι συγκεντρώσεις «υπέρ της δημοκρατίας» που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου θα συνεχισθούν μέχρι την Τετάρτη.

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να τον φιλοξενήσει στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν είπε προς το πλήθος ότι αντίθετα το Βερολίνο επέτρεψε σε κούρδους ακτιβιστές να μιλήσουν μέσω video link.

«Πού είναι η δημοκρατία; Αφήστε τους να τρέφουν τους τρομοκράτες και αυτοί θα επιστρέψουν και θα τους χτυπήσουν», είπε.

Κιλιτσαντάρογλου: Η 15η Ιουλίου άνοιξε την πόρτα για πολιτικό συμβιβασμό

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία άνοιξε μία «νέα πόρτα για συμβιβασμό» στην πολιτική, προσθέτοντας ότι η πολιτική πρέπει να μείνει μακριά από τα τζαμιά, τις δικαστικές αίθουσες και τα στρατόπεδα.

«Υπάρχει μία νέα Τουρκία μετά την 15η Ιουλίου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στη κεντρική συγκέντρωση «για τη δημοκρατία και τους μάρτυρες».

«Είμαι ευτυχής γιατί βλέπω την άνοδο της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά κατά την ομιλία του ο ηγέτης το Εθνικιστικού Κόμματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η 15η Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για την Τουρκία», πρόσθεσε, επαινώντας την σθεναρή στάση των τούρκων πολιτών κατά των πραξικοπηματιών.

protothema.gr
Φιέστα Ερντογάν με «κερασάκι» τη θανατική ποινή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου