Friday, 29 March, 2024

Φυλάκιση 2,5 ετών για τον αστυνομικό που παρακολουθούσε «παθητικά» τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ένας Αμερικανός αστυνομικός καταδικάστηκε την Πέμπτη σε φυλάκιση δυόμισι ετών, επειδή έμεινε «απαθής» κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ

η οποία συγκλόνισε τις ΗΠΑ και τον κόσμο, το Μάιο του 2020.

Ο Τόμας Λέιν, 39 ετών, κρίθηκε ένοχος τον Φεβρουάριο από ομοσπονδιακό δικαστήριο για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του 46χρονου Αφροαμερικανού, όπως και δύο άλλοι συνάδελφοί του, της αστυνομίας της Μινεάπολις.

Δεν βοήθησαν το θύμα

Και οι τρεις κατηγορούνταν ότι δεν φρόντισαν να παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια στο θύμα, στον λαιμό του οποίου είχε γονατίσει ο συνάδελφος του, Ντέρεκ Σόβιν, επί σχεδόν εννέα λεπτά. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των 20 ετών για την υπόθεση αυτή.

Ο Τόμας Λέιν είναι ο πρώτος από τους άλλους τρεις, που πληροφορείται την ποινή του. Οι εισαγγελείς ζητούσαν να καταδικαστεί σε ποινή άνω των 5 ετών, όμως ο συνήγορός του ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι προσπάθησε να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον Φλόιντ όταν έφτασε το ασθενοφόρο.

Οργή από την οικογένεια Φλόιντ

Οι συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ εξέφρασαν την οργή τους για την ποινή. Ο αδελφός του, την χαρακτήρισε «φρικτή» και είπε στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να αναδιοργανωθεί όλο το ποινικό σύστημα».

Ο Τόμας Λέιν είχε μόλις προσληφθεί στην αστυνομία της Μινεάπολις και εκτελούσε περιπολία στο δρόμο, στις 25 Μαΐου 2020, μαζί με άλλον ένα νεοσύλλεκτο, τον Αλεξάντερ Κουένγκ, όταν ένας καταστηματάρχης κατηγόρησε τον Τζορτζ Φλόιντ ότι του έδωσε ένα πλαστό εικοσαδόλαρο. Ενώ προσπαθούσαν να βάλουν στο περιπολικό τον 46χρονο, που συμπεριφερόταν «αλλοπρόσαλλα», έφτασαν δύο άλλοι, έμπειροι αστυνομικοί, ο Ντέρεκ Σόβιν και ο Του Τάο.

Οι τέσσερις τους κατάφεραν να ρίξουν τον Αφροαμερικανό στο έδαφος και του πέρασαν χειροπέδες. Ο Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του, με τους δύο άπειρους αστυνομικούς δίπλα του, ενώ ο Του Τάο κρατούσε σε απόσταση τους περαστικούς. Κανείς τους δεν έκανε την παραμικρή κίνηση, παρά τις διαμαρτυρίες του Φλόιντ, ούτε όταν έχασε τις αισθήσεις του.

Ο Του Τάο και ο Αλεξάντερ Κουένγκ θα δικαστούν τον φθινόπωρο για «συνέργεια σε ανθρωποκτονία» από πολιτειακό δικαστήριο στη Μινεσότα. Ο Λέιν έχει δηλώσει ένοχος στην κατηγορία αυτή και περιμένει να του ανακοινωθεί η ποινή του, την οποία πιθανότατα θα εκτίσει ταυτόχρονα με την ομοσπονδιακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου