Thursday, 28 March, 2024

Φόβος για αμέτρητες ορδές Αφγανών προς Ελλάδα μέσω Τουρκίας

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι πλέον ραγδαίες, με τους Ταλιμπάν να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της Καμπούλ και την Ελλάδα

να κρατάει την ανάσα της, καθώς τουλάχιστον 500.000 (στο καλύτερο σενάριο) έως και 3.000.000 Αφγανοί θα σπεύσουν προς την χώρα μας μέσω Τουρκίας, η οποία αποκτά ξανά κομβικό ρόλο, μιας και θα κατευθύνει τις ροές, εκτός και αν πνιγεί και η ίδια από αυτές.
Οι Ταλιμπάν έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο, ενώ έχουν ήδη ξεσπάσει οι πρώτες συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες στα πέριξ της Καμπούλ.
Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες τρόμου από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
«Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε το πως θα ασκήσουμε την εξουσία στο Αφγανιστάν», αυτά υποστήριξε σήμερα ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν, λίγες ώρες αφότου οι ισλαμιστές κατέλαβαν την Καμπούλ.
«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
«Ξέρουμε τι θα συμβεί. Οι Ταλιμπάν θα αρχίσουν να κυνηγούν τους “προδότες”. Δηλαδή όποιους υπηρέτησαν στον Αφγανικό στρατό ή συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Θα αρχίσουν επίσης να στοχεύουν σπίτια πλουσίων επιχειρηματιών στην Καμπούλ», αναφέρουν Αφγανοί, όντες σίγουροι ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τον νόμο της Σαρία, κάνοντας λόγο για το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.
Η εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ σηματοδοτεί την ταπείνωση των ΗΠΑ, την έγερση ενός νέο προσφυγικού ρεύματος, την αναζωπύρωση του εμπορίου οπίου και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Ήδη πολλοί Αφγανοί που περνούν τα σύνορα προς κεντρική Ασία ή προς Ιράν, είναι καθ’ οδόν για την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα νέο ρεύμα αλλοδαπών μέσω Τουρκίας, το οποίο θα έρθει στα ανατολικά μας σύνορα και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Οι MED-5 (πέντε μεσογειακές χώρες) έβαλαν την κατάσταση στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά.
Οι πέντε μεσογειακές χώρες ζητούν με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ο Νότης Μηταράκης, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, τον σλοβένο υπουργό Εσωτερικών Αλές Χόις, να συζητηθούν «οι έκτακτες συνθήκες στο Αφγανιστάν» και «οι επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στο μεταναστευτικό στις χώρες υποδοχής» και «σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επιπλέον, κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.
Η κοινή διακήρυξη δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Κατάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν στο κείμενο αυτό ότι «αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας» στο Αφγανιστάν φέρουν «την ευθύνη» και θα «δώσουν λόγο» για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας» και καλούν να υπάρξει «άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου