Saturday, 20 April, 2024

Χάσαμε το Νόμπελ. STOP…

Το έχασαν  οι Έλληνες Νησιώτες… Το κέρδισε ο πρόεδρος της Κολομβίας

Στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης 2016, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Νορβηγική Ακαδημία.

Ο Χουάν Μανουέλ Σάντος πρωτοστάτησε στην υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία σηματοδότησε και τον τερματισμό μιας ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και είχε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης 2016

Η επιλογή έγινε από λίστα 376 υποψηφίων, 228 φυσικά πρόσωπα και 148 οργανώσεις.

klombia

Μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης ήταν και οι γιαγιάδες της  Λέσβου που είδαν τη φωτογραφία τους ενώ τάιζαν με μπιμπερό ένα μωρό προσφυγόπουλο να κάνει το γύρο του κόσμου…

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η Επιτροπή έδωσε το Νόμπελ στον πρόεδρο της Κολομβίας αν και οι προσπάθειές του για ειρήνη έχουν πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που συνήψε η κυβέρνηση Σάντος με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια. Τότε ο Σάντος είχε δηλώσει: «Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη». Βάσει των αποτελεσμάτων το «όχι» επικράτησε με 50,22% επί του «ναι» που συγκέντρωσε 49,77%.

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ θέλοντας να προκαταβάλει τις αιτιάσεις, εξήγησε ότι αν και η συμφωνία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς, «το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή».

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου