Friday, 19 April, 2024

Ψάχνουν τις ροζ πιζάμες της Μαντλίν Μακάν σε λίμνη στην Πορτογαλία

Η αστυνομία που ψάχνει στην πορτογαλική λίμνη για την αγνοούμενη Μαντλίν Μακαν «ψάχνει για κουρέλια και τις ροζ πιτζάμες της» αποκαλύπτουν πηγές που ακολουθούν τη σοκαριστική υπόθεση.

Οι ντετέκτιβ που αναζητούν τη Μαντλίν Μακάν ψάχνουν σε μια λίμνη στην Πορτογαλία για τις ροζ πιτζάμες που φορούσε το παιδί όταν εξαφανίστηκε το 2007, όπως αποκάλυψαν χθες το βράδυ πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι ενεργούν βάσει «αξιόπιστων πληροφοριών», αναζητούν τυχόν κομμάτια ρούχων και παλιά κουρέλια που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την εξαφάνισή της. Οι γονείς της Μαντλίν, Κέιτ και Τζέρι Μακάν, ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη, δήλωσε εκπρόσωπός τους στην Daily Mail.

Οι ντετέκτιβ που ερευνούν την περιοχή την Τρίτη πήραν «αρκετές τσάντες» από την τεχνητή λίμνη του Αλγκάρβε την πρώτη ημέρα της έρευνας. Η επιχείρηση -στην οποία συμμετέχουν Γερμανοί και Πορτογάλοι αξιωματούχοι- συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα για τη Μαντλίν εδώ και εννέα χρόνια έρχεται μετά την ανακάλυψη από τη γερμανική αστυνομία φωτογραφιών του κύριου υπόπτου Κρίστιαν Μπρίκνερ στον αυτοαποκαλούμενο «μικρό παράδεισο» του στην πορτογαλική περιοχή.

Η περιοχή γύρω από την τεχνητή λίμνη Μπαραγκάμ Ντο Αράντε αποκλείστηκε και οι δύτες της αστυνομίας μπήκαν στο νερό νωρίς την Τρίτη στην περιοχή που βρέθηκε μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Πράια Ντα Λουζ, όπου η Μαντλίν εξαφανίστηκε το 2007.

Στην Πορτογαλία το επίκεντρο της έρευνας για την μικρή Μαντλίν/ Φωτογραφία AP

Αναζητούν στοιχεία για την Μαντλίν με drones και σκυλιά

Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να σαρώσει την περιοχή από ψηλά και έψαξε με σκύλους ανιχνευτές και στις δύο πλευρές του νερού, καθώς αναζητούσε στοιχεία που να συνδέουν την εξαφάνιση του μικρού παιδιού με τον Γερμανό κατάδικο. Ο Μπρίκνερ, καταδικασμένος για κακοποίηση παιδιών και εμπόριο ναρκωτικών, βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα στη Γερμανία για τον βιασμό μιας 72χρονης γυναίκας στην ίδια περιοχή από όπου εξαφανίστηκε η Μακάν.

Η γερμανική αστυνομία δήλωσε τον Ιούνιο του 2020 ότι το παιδί θεωρήθηκε νεκρό και ότι ο Μπρίκνερ ήταν πιθανότατα υπεύθυνος. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και δεν του έχει απαγγελθεί κατηγορία για οποιοδήποτε έγκλημα σχετικό με αυτό.

Χθες το βράδυ μια πορτογαλική πηγή κοντά στην έρευνα δήλωσε στη Sun: «Η έρευνα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη και ελέγχεται πλήρως από τους Γερμανούς».

«Ζήτησαν από τους Πορτογάλους αξιωματικούς που τους βοηθούσαν να ψάξουν για οποιοδήποτε στοιχείο -αλλά κυρίως για κουρέλια», εξήγησε.

Οι Times ανέφεραν ότι οι πιτζάμες της Μαντλίν, οι οποίες ήταν ροζ και διακοσμημένες με εικόνες από τον Γουίνι το αρκουδάκι, ήταν στο επίκεντρο της αναζήτησης.

 «Μέχρι να βρεθεί ένα πτώμα και να αποδειχθεί ότι είναι της Μαντλίν, η Κέιτ και ο Τζέρι δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα. Θα ενημερώνονται σε κάθε βήμα για οποιαδήποτε εξέλιξη. Αυτό αφήνει την Κέιτ και τον Τζέρι σε αγωνία. Είναι άλλη μια απίστευτα δύσκολη στιγμή γι’ αυτούς», δήλωσε στη Mirror ο πρώην εκπρόσωπος του ζεύγους

Ο χώρος είναι δημοφιλής στους χρήστες τροχόσπιτων και διαθέτει περίπτερα μπάρμπεκιου και ξαπλώστρες διάσπαρτες. O Μπρίκνερ είναι γνωστό ότι οδηγούσε εκεί συχνά με το τροχόσπιτό του.

Τέθηκε σε εφαρμογή και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που καλύπτει ολόκληρο το τεχνητό φράγμα, αφήνοντας τον εναέριο χώρο πάνω από το νερό και τη στεριά κοντά στην άκρη του νερού ανοιχτό μόνο για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της αστυνομίας. Πηγές προσκείμενες στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν αποδείξεις ότι το ξέφωτο στα δέντρα -όπου έχουν στηθεί σκηνές -ήταν το σημείο στο οποίο ο Μπρίκνερ συνήθιζε να περνάει χρόνο αφού στάθμευε το τροχόσπιτό του εκεί κοντά.

Ένας ντόπιος που γνωρίζει καλά την περιοχή, δήλωσε: «Είναι αρκετά καλά κρυμμένο από τα δέντρα και δεν καταλαβαίνεις ότι είναι εκεί μέχρι να βρεθείς σχεδόν εκεί. Οι άνθρωποι διανυκτερεύουν εκεί από καιρό σε καιρό, γι’ αυτό και θα βρείτε τα απομεινάρια από φωτιές. Έχει παλιές ξαπλώστρες και αυτοσχέδιους πάγκους που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για να ξεκουραστούν. Είναι πολύ απομακρυσμένο και πολύ ήσυχο, αλλά ταυτόχρονα έχει μια ελαφρώς απόκοσμη αίσθηση».

Νέες πληροφορίες οδηγούν την έρευνα

Τοπικά πορτογαλικά δημοσιεύματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από αστυνομικές πηγές, υποστήριξαν ότι οι έρευνες ζητήθηκαν και εγκρίθηκαν αφού η γερμανική αστυνομία έλαβε βίντεο και φωτογραφίες του Μπρίκνερ από το προγραμματισμένο σημείο εκσκαφής. Πιστεύεται ότι βρέθηκαν θαμμένα στο «μυστικό κρησφύγετο» του παιδόφιλου σε ένα ερειπωμένο εργοστασιακό χώρο νοτιοανατολικά του Ανόβερου.

Σήμερα το πρωί, σε δήλωσή του, Γερμανός εισαγγελέας Hans Christian Wolters δήλωσε: «Ποινική διαδικασία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Μαντλίν Μακάν». Δήλωσε ότι οι Γερμανοί αξιωματικοί διεξάγουν έρευνα στην Πορτογαλία «βάσει ορισμένων πληροφοριών».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βρετανίας από τη μεριά της δήλωσε ότι αξιωματικοί βρίσκονται στην Πορτογαλία, ώστε να μπορούν να ενημερώσουν την οικογένεια της Μαντλίν αν υπάρξουν εξελίξεις. Η έρευνα είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση του είδους της από τον Ιούνιο του 2014, όταν δόθηκε άδεια στη βρετανική αστυνομία να κάνει έρευνες στην περιοχή, στις οποίες συμμετείχαν σκύλοι ανιχνευτές εκπαιδευμένοι στην ανίχνευση πτωμάτων και ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος.

Οι έρευνες τότε απέτυχαν να βρουν οποιοδήποτε ίχνος της εξαφανισμένης μικρής. Σε μια μικρότερη επιχείρηση τον Ιούλιο του 2020 η πορτογαλική αστυνομία και οι πυροσβέστες έψαξαν σε τρία πηγάδια για το πτώμα της Μαντλίν, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κανένα ίχνος της.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου