Wednesday, 24 April, 2024

Κατάρρευση της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Κατάρρευση της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας 

Την κατάρρευση της μεσαίας τάξης καταγράφει έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας  Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα κλειστά καταστήματα σε διάφορες περιοχές.

Σημειώνεται πως ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως “θέλει να αφανίσει τη μεσαία τάξη”. Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας, ανέφερε ότι ο Αντώνης Σαμαράς “για ακόμη μία φορά κινδυνολογεί, λέγοντας ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσει τη μεσαία τάξη”. “Ακόμα, όμως, κι αν είχαμε τέτοια πρόθεση, δεν θα μπορούσαμε διότι δεν έχουμε να βρούμε τίποτα όρθιο για να αφανίσουμε. Τη μεσαία τάξη την έχει ήδη εξολοθρεύσει με τις πολιτικές του ο κ. Σαμαράς και η τρόικα”, πρόσθεσε.
Η έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας παρουσιάζεται επικαιροποιημένη με τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η έρευνα, η πλειοψηφία των ίδιων εμπόρων αποτελεί τμήμα των μικρομεσαίων στρωμάτων με αποτέλεσμα να βιώνουν εις διπλούν (ως καταναλωτές και ως έμποροι που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από καταναλωτές) τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το βάρος της επιβίωσης.
Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαιώνεται η τάση συγκέντρωσης των ενεργών επιχειρήσεων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου, με την επακόλουθη ερήμωση των παραδρομών και των σχετικά απομακρυσμένων οδών ενώ η συγκεκριμένη τάση συνδέεται με την πτώση των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις στα πλέον κεντρικά σημεία των εμπορικών περιοχών.
Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι τα λουκέτα ακολουθούν και αυτά χωρικά πρότυπα σχηματίζοντας «πιάτσες» κλειστών καταστημάτων εντός των εμπορικών κέντρων.
Η συνολική απογραφή και χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πραγματοποιείται σήμερα για πέμπτη φορά στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα Σεπτέμβριος 2012- Σεπτέμβριος 2014, το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών παρουσιάζει διαχρονικά αξιοσημείωτη σταθερότητα (Σεπτέμβριος 2012: 27%, Σεπτέμβριος 2014: 26%).
Τα ταμεία είναι μείον
Η ελπίδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπόρων ότι κατά την περίοδο των εορτών θα ανακάμψουν τα καταστήματά τους, εξανεμίσθηκε μαζί με την έλευση της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους, όταν και έκαναν ταμείο, το οποίο, για άλλη μία χρονιά φέτος, αποδείχθηκε ότι ήταν …μείον. Ο τζίρος που καταγράφηκε ήταν χαμηλότερος των προσδοκιών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων ήταν η περεταίρω μείωση της κατανάλωσης, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες όσο – κυρίως – και οι «παγωμένες» τσέπες ήταν οι δύο κυρίαρχοι λόγοι για την υποτονικότητα της αγοράς, αφού οι καταναλωτές περιορίστηκαν στις απαραίτητες αγορές, μειώνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό των αγορών τους.
“Ζήσαμε μία νέα πτώση σε σχέση με την περσινή περίοδο που ήταν αρκετά μεγάλη, με εξαίρεση, ίσως, το διήμερο πριν τα Χριστούγεννα όπου υπήρξε μία κινητικότητα στην αγορά. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες όλα ήταν υποτονικά” μας είπαν έμποροι της περιοχής των Γιαννιτσών.
Ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις
Οι έμποροι εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην χειμερινή εκπτωτική περίοδο που, ήδη, ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα (12 Ιανουαρίου) και θα διαρκέσει έως και το τέλος Φεβρουαρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να βγουν στην αγορά. Τα ποσοστά των εκπτώσεων φτάνουν στο 40 – 60%, με σκοπό να δελεάσουν τους καταναλωτές, αν και για ακόμη μία φορά οι πρόωρες εκλογές και το μικρό διάστημα μετά τις γιορτές “μπλοκάρουν” την άνετη έξοδο για αγορές…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου