Thursday, 28 March, 2024

Οι αλλαγές στην Φορολογία, Εργατικά και Φοροδιαφυγή με τη νέα Κυβέρνηση

Οι αλλαγές στην Φορολογία, Εργατικά και Φοροδιαφυγή  με τη νέα Κυβέρνηση

Ποιες είναι οι Αλλαγές στη Φορολογία, στα Εργατικά και στην αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής από τη νέα Κυβέρνηση.

Στην βουλή προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις και μεταξύ άλλων μίλησε για την φορολογία, τα εργατικά και την φοροδιαφυγή. Όλες οι αλλαγές είναι προς θετική κατεύθυνση, είναι προς όφελος των πολιτών και κατ επέκταση της χώρας. Η περίοδος της κρίσης και του μνημονίου βάθυνε την φοροδοτική ανισότητα μεταξύ των φορολογουμένων.
Η φορολογική δικαιοσύνη είναι άγνωστη λέξη για τη χώρα μας. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να μπει τέλος στον κοινωνικό και οικονομικό παραλογισμό και την αδικία. Κάθε πολίτης θα προσφέρει ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Θα φτιάξουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της χώρας.
Αρκετές αλλαγές προβλέπονται στο φορολογικό σύστημα της χώρας σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Αλλαγές πολύ θετικές και συμφωνούμαι απόλυτα με αυτές, όμως προβληματιζομαστε που θα βρεθούν τα ισοδύναμα για να καλύψουν αυτές τις θετικές παροχές. Η χώρα μας έχει υπογράψει κάποιες συμβάσεις (Μνημόνια) με την Ε.Ε οι οποίες προβλέπουν έσοδα από συγκεκριμένες φορολογίες για το 2015 δεν θα τηρήσει τις συμβάσεις; Ειλικρινά εύχομαι να μπορέσει να μην τις τηρήσει, διότι δεν αντέχει ο ελληνικός λαός παράταση της λιτότητας. Φυσικά δεν πρέπει να πάει στο άλλο άκρο. Και τι εννοώ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 €, προσλήψεις στο δημόσιο και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Αναλύοντας τα τρία σημεία αναφοράς μου πρέπει να σας πω τα παρακάτω.

Α. Κατώτατος μισθός 751,00 €. Είμαι σύμφωνος με την αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 σε 751 σε βάθος τουλάχιστον έως το τέλος του 2016. Δεν είναι δυνατόν στον ιδιωτικό τομέα που οι επιχειρήσεις είτε είναι έτοιμες να κλείσουν, είτε είναι οριακές, να έρθει σήμερα η πολιτεία και αυθαίρετα να πει αύξηση του κατώτατου κατά 22%. Ο κάθε επιχειρηματίες έχει κάνει τις συμφωνίες τους πελάτες του, έχει πάρει παραγγελίες υπολογίζοντας το κόστος μισθοδοσίας με το συγκεκριμένο ποσό. Ειδικά στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας το κτύπημα θα είναι πολύ μεγάλο και δεν γνωρίζουμε εάν θα το αντέξουν οι επιχειρήσεις. Τότε σίγουρα θα έχουμε μια αντίδραση των εργοδοτών στην προσπάθεια τους να σώσουν την επιχείρηση τους, η οποία θα είναι εις βάρος των εργαζομένων. Θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων (αύξηση της ανεργίας) και εξαναγκασμός των εργαζομένων που θα παραμείνουν σε εργασία περισσότερο από το οκτάωρο και αμοιβή οκταώρου. Γι αυτό είπα ότι πρέπει η αύξηση του κατώτατου να μην είναι απότομη, αλλά με δόσεις και σε βάθος χρόνου, διότι σήμερα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν ν αυξήσουν την τιμή των παραγομένων προϊόντων ή των παρεχομένων υπηρεσιών εν μέσω κρίσης , που σημαίνει έλλειψη ζήτησης. Β. Προσλήψεις στο δημόσιο. Είναι δυνατόν να πάμε σε προσλήψεις , όταν μιλάμε για μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο. Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία με προσλήψεις στο δημόσιο, διότι πολύ σύντομα θα έρθεις σαν χώρα στα επίπεδα του 2008, τότε που το δημόσιο και μεγάλο ήταν, αλλά και υπηρεσίες δεν προσέφερε αυτές που έπρεπε να προσφέρει. Η ανεργία καταπολεμείτε με αύξηση της ανάπτυξης, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το σίγουρο είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα βοηθήσει στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου, διότι το ποσό της αύξησης θα πάει για κατανάλωση και διαμέσου της φορολογίας και του ΦΠΑ , ένα μέρος θα επιστρέψει ξανά στο δημόσιο κουρβανά, Και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τα κέρδη τους (εάν υπάρχουν) να επενδυθούν και να γίνουν και νέες προσλήψεις. Και να μην πάμε στην λογική τα κέρδη να γίνουν καταθέσεις. Γ. Ιδιωτικοποιήσεις Θα πρέπει η προσπάθεια αυτή να μην σταματήσει και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του δημοσίου, διότι με αυτόν τον τρόπο θα πάψει ο κρατικός προϋπολογισμός να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις, ενώ θα έπρεπε τα κονδύλια αυτά να πάνε σε κοινωνική πολιτική για τις ασθενέστερες τάξεις. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να πληρώνουμε από τον προϋπολογισμό και να κρατάμε ζημιογόνες επιχειρήσεις και να προβληματιζόμαστε πως θα στηρίξουμε τα ασφαλιστικά ταμεία που χαροπαλεύουν.

Ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό σήμερα στην ολομέλεια της βουλής οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για το φορολογικό, τα εργατικά και την φοροδιαφυγή.. Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτά που ανακοινώθηκαν
1) Καθιερώνουμε ενιαία φορολογική κλίμακα . Με την καθιέρωση της ενιαίας φορολογικής κλίμακας μεταφέρετε το βάρος στα υψηλά εισοδήματα,

2) Θεσπίζουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Θεωρείται πολύ μεγάλη ελάφρυνση για τους χαμηλόμισθους, διότι όπως λέγετε θα υπάρξει και απαλλαγή 2000 για κάθε παιδί και 3000 για το τρίτο παιδί και πάνω. Που σημαίνει ότι μια οικογένεια με δυο παιδιά θα έχει αφορολόγητο 16.000,00 €. Αν λάβουμε υπ όψιν ότι σήμερα δύσκολα θα βρεις εργαζόμενο να παίρνει περισσότερο από 1000,00 € τότε καταλαβαίνουμε ότι όλοι θα είναι απαλασσόμενοι.

3) Καταγραφή της περιουσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από το περιουσιολόγιο. Μια ενέργεια η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Πήραμε από την Ε.Ε πολλά χρήματα γι αυτήν την δουλειά και δεν κάναμε τίποτε, και γιατί δεν κάναμε τίποτε μας έβαλε πολύ μεγάλα πρόστιμα η Ε.Ε.
Θεωρώ η δημιουργία σωστού περιουσιολογίου θα έχει σαν συνέπεια να γνωρίζουμε πόσα είναι τα ακίνητα που υπάρχουν σήμερα και τι αφορούν. Είδαμε πρόσφατα , στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, επειδή δεν γνωρίζαμε ακριβώς την ακίνητη περιουσία και πως χωρίζετε, με τους συντελεστές που έβαζαν την μια πήγαινε ψηλά στα έσοδα και την άλλη πολύ λίγα. Τελικά κατέληξαν στα 3,5 δις με σκεπτικό να εισπράξουν 2,8 δις.

4) Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε πολύ άδικος φόρος. Και το λέμε αυτό διότι επιβαλλόταν φόρος και σε ακίνητα τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνταν και σε ημιτελή. Δηλαδή σε ακίνητα που δεν απέφεραν εισόδημα ή δεν πολυχρησιμοποιούνταν. Και απ ότι φαίνεται θα αντικατασταθεί με τον ΦΑΠ. Μέχρι σήμερα οι εισπράξεις από τον ΦΑΠ κυμαινόντουσαν από 600 εκατομμύρια έως 750 το ανώτερο. Με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επάνοδο του ΦΑΠ θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΑΠ κατά τρείς με τέσσερεις φορές , για να πάμε σε χαμηλότερα επίπεδα εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ

5) Ενισχύονται οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί.
Μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετό χρόνο. Σήμερα η χώρα μας έχει ένα πληροφοριακό σύστημα σε πολύ καλό βαθμό ανάπτυξης και καλύπτει σχεδόν όλες τις φορολογίες. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η μηχανογράφηση της ΓΓΠΣ οφείλεται στον πρώην ΓΓΔΕ και σημερινό βουλευτή του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη. Σε συνάρτηση με το ανθρώπινο δυναμικό, πιστεύουμε εφ όσον θελήσουν και το εννοούμε να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι, διότι σήμερα δεν λειτουργεί τίποτε, δεν έλεγχοι κανένας. Είμαστε σίγουροι εφ όσον ξεκινήσουν οι έλεγχοι και μάλιστα από πάνω ( μεγάλες επιχειρήσεις) προς τα κάτω (μικρές επιχειρήσεις), είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

6) Αυστηρές τιμωρίες για όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. Είναι πολύ σοβαρό το μέτρο αυτό, διότι όταν τα ελεγκτικά όργανα ή όποιος ασχολείται με τα δημόσια έσοδα δεν φοβάται την τιμωρία, τότε είναι σίγουρο ότι θα έχουμε τα χθεσινά φαινόμενα της διαφθοράς.

7) Βάζουμε τέλος στις χαριστικές φορολογίες, κάθε αλλαγή στο φορολογικό θα κωδικοποιείται άμεσα.

8) Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πράγματι είναι κάτι που έπρεπε να γίνει πολύ πριν. Οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις θα αναδείξουν τους ικανούς και άξιους εργαζόμενους και θα αμοίβονται διαφορετικά από αυτούς που δεν προσφέρουν.

9) Tην επαναφορά των τριετιών, Επαναφορά των τριετιών προυπηρεσίας και ανάλογη αύξηση των αμοιβών.

10) Tην προστασία από μαζικές απολύσεις και

11) Την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

12) Θα μείνουμε πιστοί στη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. θα επιδιώξουμε και τη συμφωνία των εταίρων. Εφόσον γίνει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού πιστεύω δεν θα φέρουν αντίρρηση οι εργοδότες.

13) Κινητοποιούμε άμεσα το ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάι. Επιτέλους ας προχωρήσει ο περιβόητος έλεγχος, διότι από το 2010 και μετά ακούμε λίστα Λαγκαρντ και λίστα δεν βλέπουμε.
Πιστεύω εάν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι με όλες τις λίστες που υπάρχουν σήμερα, θα μπούν αρκετά έσοδα στα ταμεία του κράτους και θα υπάρξει ικανοποίηση όλων των ελλήνων , ότι επιτέλους ελέχθησαν και οι μεγάλοι. Ελέχθησαν οι έχοντες και οι κατέχοντες άτι που μέχρι σήμερα απασχολούσε όλους τους μικρομεσαίους, δηλαδή γιατί να μην ελέγχονται οι μεγάλοι.

14) Συστήνεται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου Τελωνείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου

15) Άμεση η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων. Προχωράμε άμεσα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

16) Καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής στο δημόσιο σε διαρκές για να τελειώσει το φαινόμενο να σύρονται οι πολίτες στα κρατητήρια.

17) Επαναφέρουμε τις εγγυήσεις προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση μετά από χρέη στο δημόσιο Πιστεύουμε ακράδαντα εάν εφαρμοστούν όλα αυτά έως και το τέλος της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης θα αποκατασταθεί μεγάλο μέρος από την αδικία των μνημονίων που εφαρμόστηκαν έως σήμερα.

Διότι ο λαός μας πιστεύει ότι τα έσοδα για να υλοποιηθούν τα μνημόνια έχουν βγει από την τσέπη του λαού και η τσέπη των πλουσίων που είναι λίγη έμεινε απείραχτη. Επειδή για τα εργατικά και τα φορολογικά απαιτούνται αρκετά έσοδα και άλλο ισοδύναμο από την φοροδιαφυγή δεν βλέπουμε, εμείς προτείνουμε για να καλυφθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης , θα πρέπει πρώτα απ όλα να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή

Κύριοι εάν δεν αντιμετωπίσετε την φοροδιαφυγή δεν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε τις προγραμματικές σας δηλώσεις και θα αναγκαστείτε να βάλετε νέους φόρους και να μειώσετε μισθούς και συντάξεις, και τότε δεν νομίζω να διαφέρετε σε τίποτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου