Friday, 29 March, 2024

Σε μηνιαία βάση οι ασφαλιστικές εισφορές για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες

Σε μηνιαία βάση οι ασφαλιστικές εισφορές για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με τις οφειλές εισφορών να φτάνουν πλέον τα 11δις ευρώ

Είναι προφανές ότι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες το μόνο που περίμεναν ήταν αυτό!

Από την 1η Ιουνίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες: θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση τις ασφαλιστικές τους εισφορές, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τη μηνιαία καταβολή εισφορών από την 1η Μαρτίου, αλλά και αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου οφειλής των ασφαλισμένων που πλησιάζουν τη σύνταξη.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», νωρίτερα, θα κατατεθεί τροπολογία που θα επιτρέπει τη συνταξιοδότηση οφειλετών που χρωστούν πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, με την παροχή δυνατότητας είτε σταδιακής παρακράτησης της οφειλής από τη σύνταξη ή ακόμη και συμψηφισμού της με το ποσό της σύνταξης.
Όπως είπε ο υπουργός, δόθηκε προθεσμία τριών μηνών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να προετοιμάσει τη μηχανογραφική «υποστήριξη» της καταβολής των εισφορών σε μηνιαία βάση, αντί της δίμηνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επιλογής έως και τριών χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών ασφαλίστρων και τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και, έτσι, να αυξηθούν η εισπραξιμότητα των εισφορών και, κατ’ επέκταση, τα έσοδα του ΟΑΕΕ, που έχουν μειωθεί στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης. Ο Δημήτρης Στρατούλης άφησε επίσης «ανοικτό» το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας (όπως ζητούν οι οργανώσεις των μικρομεσαίων) εφόσον, όμως, προηγουμένως συνταχθεί από τον νέο διοικητή του ΟΑΕΕ Τ. Πετρόπουλο σχετική αναλογιστική μελέτη που θα «μετρήσει» τα κόστη και τα οφέλη μιας τέτοιας απόφασης και, κυρίως, θα διασφαλίζει την ομαλή καταβολή των συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές εισφορών στον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τα 11 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου