Friday, 19 April, 2024

«Έκρηξη» παραιτήσεων εργαζομένων στον τουρισμό. 20.000 κενές θέσεις στη Β. Ελλάδα

«Έκρηξη» παραιτήσεων από εποχικά εργαζόμενους σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα στις τουριστικές κυρίως περιοχές με τους ίδιους να καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

που βιώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάνω από 20.000 κενές θέσεις εργασίας έχουν καταγραφεί, παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα όπως δείχνουν τα στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, κρούοντας το καμπανάκι για κατάρρευση του κλάδου, αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των προσλήψεων αλλά και στην τήρηση των όρων των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Τρίτης από την ΠΟΕΕΤ, συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων της πόλης που εμπλέκονται στον τουρισμό προκειμένου να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γιώργος Χότζογλου αρχές Ιουνίου παραιτήθηκαν 5.000 άτομα που απασχολούνται κυρίως στην εστίαση ενώ αυτήν τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές όπως σε Χαλκιδική, Θάσο, Πιερία καθώς οι εργαζόμενοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον τουρισμό. Εξήγησε, μάλιστα, τους λόγους που οδηγούν στην τεράστια έλλειψη του προσωπικού.

«Εκατοντάδες καταγγελίες δεχόμαστε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από εργαζόμενους της βόρειας Ελλάδα. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο που να εφαρμόζει τουλάχιστον τυπικά τους όρους της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Για τον επισιτισμό, ειδικά στα εποχικά καταστήματα η κατάσταση είναι χαοτική. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι πλέον οι επιχειρήσεις τουρισμού που τηρούν και εφαρμόζουν τους όρους της Κλαδικής Σύμβασης. Οι κενές θέσεις στον κλάδο με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας, είναι λίγο παραπάνω από 50.000 ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ένα κύμα παραιτήσεων, ειδικά στην εστίαση. Αν και για τη Βόρεια Ελλάδα ειπώθηκε ότι η έναρξη της σεζόν έγινε με 10.000 κενές θέσεις, εμείς με τα στοιχεία που έχουμε υπολογίζουμε ότι είναι πάνω από 20.000», επισήμανε ο κ. Χότζογλου.

Οι τρεις βασικοί λόγοι έλλειψης προσωπικού

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι δεν αποφάσισαν ξαφνικά να απομακρυνθούν από τον τουρισμό αλλά οι συνθήκες εργασίας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι κάθε χρόνο τους οδήγησαν στην αγανάκτηση με αποτέλεσμα είτε να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα είτε να φύγουν στο εξωτερικό με καλύτερες προτάσεις εργασίας.

Αρχικά, οι εργοδότες στον τουρισμό δεν τηρούν τους όρους των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και την εργατική νομοθεσία. «Δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα με τον εργαζόμενο. Αναγκάζονται να δουλεύουν 10-12 ώρες ημερησίως με σπαστό ωράριο, 7 ημέρες την εβδομάδα και χωρίς ρεπό ενώ η πληρωμή τους είναι λιγότερη σε σύγκριση με αυτά που δικαιούνται», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ. Ο δεύτερος λόγος αφορά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος εν μέσω πανδημίας. «Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι δεν άντεξαν οικονομικά καθώς ακόμη και η στήριξη του κράτους δεν ήταν επαρκής για να επιβιώσουν. Δώσαμε μάχη για το επίδομα ανεργίας ώστε να πάρουμε παράταση δύο μηνών το πρώτο χρόνο πανδημίας ενώ το 2021 δεν δόθηκε καμία παράταση με συνέπεια οι εργαζόμενοι με οικογένειες από πίσω να μείνουν χωρίς εισόδημα και χωρίς δουλειά από τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο». Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου