Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

«Έρχεται η κατάρρευση των τραπεζών στην Ευρώπη»: λέει διάσημος οικονομολόγος

Συναγερμός από τον Νουριέλ Ρουμπινί για την Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Credit Suisse.

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως Dr Doom. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στην κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007. Τότε που έγινε η αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Credit Suisse: Πώς έφτασε ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Χτες ήταν μία κακή ημέρα για τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με ισχυρές απώλειες και σοβαρές προειδοποιήσεις πως οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε σημείο καμπής, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της Credit Suisse.

Η πτώση που προκάλεσε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου η κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στην άλλη πλευρά του ατλαντικού έφερε σε οριακό σημείο τη μετοχή της Credit Suisse, η οποία πριν από δύο μήνες ανακοίνωσε πως θέτει σε εφαρμογή ένα τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Credit Suisse πως εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 προκάλεσε σήμερα την αναστολή της μετοχής της, καθώς οι απώλειες έφτασαν στο 30% και οδήγησε τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Η PwC, η ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία που έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την ετήσια έκθεση, έχει εκδώσει μια δυσμενή άποψη για την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του ομίλου επί των ανακοινώσεων», σημειώνει στην σχετική ανακοίνωση η Credit Suisse. Όμως την «σκανδάλη» φαίνεται να πάτησε η Saudi National Bank, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου. «Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10%», σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Υψηλός ο φόβος πτώχευσης

Την Τρίτη 14/3, η ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε ότι διαπίστωσε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, αναφερόταν στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων, το οποίο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω αθέτησης πληρωμών.

Συγκεκριμένα η τράπεζα γνωστοποίησε ότι παρατηρούσε «σημαντικά υψηλότερες αναλήψεις καταθέσεων μετρητών, μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν και καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδα που ξεπερνούσαν σημαντικά τα ποσοστά που σημειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2022». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της Credit Suisse διαμορφωθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της ελβετικής τράπεζας να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε ανάλογα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Σημειώνεται πως με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της Credit Suisse για το 2022 καταγράφηκε καθαρή ζημία ύψους 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων ή 8 δισ. δολαρίων για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα, η PwC, εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών που πραγματοποίησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εξέδωσε «αρνητική γνώμη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου επί της χρηματοοικονομικής αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2022», ανέφερε η Credit Suisse…

Συναγερμός στην ΕΚΤ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Credit Suisse, μόλις μία μέρα πριν την ανακοίνωση της πολιτικής της για την αύξηση των επιτοκίων.

Πλέον οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας είναι σοβαροί και η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι μια ενδεχόμενη κρίση δεν θα παρασύρει και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse.

https://twitter.com/Nouriel?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1635982440928796677%7Ctwgr%5E7a265efa7aaf77456eb334eb440c2fa5de5ea37b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tilestwra.com%2Ferchetai-i-katarreysi-ton-trapezon-stin-eyropi-diasimos-oikonomologos-kroyei-ton-kodona-toy-kindynoy%2F

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου