Friday, 29 March, 2024

Ακίνητα δημοσίου: Εξαγορά 70.000 καταπατημένων εκτάσεων με έκπτωση έως 80%

Με εκπτώσεις που θα φτάνουν έως 80% στο τίμημα εξαγοράς και με δυνατότητα εξόφλησης σε 60 δόσεις για όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού δημοσίου

για πάνω από 30 χρόνια, θα διατεθούν τα περίπου 70.000 καταπατημένα επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους όρους που προβλέπει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», το οποίο ανοίγει «παράθυρο» για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων δημοσίου από ιδιώτες, μετά τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση που ολοκληρώθηκε στις 2/2.

Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα αυτή την εβδομάδα και να πάρει το «πράσινο φως» για την «επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του ΥΠΟΙΚ». Σημειώνεται πως το ελάχιστο χρονικό διάστημα καταπάτησης ορίζεται στα 30 χρόνια, δηλαδή όσοι διεκδικούν δημόσια έκταση μέχρι το τέλος του 1991 ή παλαιότερα, ενώ ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται, εάν πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα επί των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων, όπως επίσης και για τις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότεροι του ενός καταπατητές ή πρόκειται για δασικές εκτάσεις και για εκτάσεις που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, ή ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το τίμημα της εξαγοράς

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή γηπέδου, κατά περίπτωση. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, το τίμημα εξαγοράς καθορίζεται σύμφωνα με το καθεστώς περί υπολογισμού βάσει συγκριτικών στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.

Ωστόσο, εάν στην περιοχή όπου βρίσκεται το προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο δεν υφίστανται συγκριτικά στοιχεία, το τίμημα εξαγοράς υπολογίζεται βάσει της μεγαλύτερης αξίας ομοειδούς οικοπέδου ή γηπέδου, κατά περίπτωση, της πλησιέστερης περιοχής για την οποία ισχύει η ίδια πολεοδομική νομοθεσία. Σημειώνεται πως αν επί του οικοπέδου ή γηπέδου, κατά περίπτωση, υφίστανται κτίσματα ανεγερθέντα από τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους του, το ποσό του τιμήματος εξαγοράς της παρ. 1 προσαυξάνεται κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο ή τρίτο, το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Έκπτωση έως και 80%

Το τίμημα εξαγοράς μειώνεται, προκειμένου για δημόσια ακίνητα, κατά 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 ετών και 40 ετών κατοχής, αντίστοιχα, με ανώτατο όριο έκπτωσης που ανέρχεται συνολικά σε ποσοστό 50% επί του ποσού του τιμήματος εξαγοράς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου