Friday, 19 April, 2024

Ακίνητα: Ποιοι κερδίζουν από την αναστολή του ΦΠΑ

Η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα για τρία χρόνια και μάλιστα για άδειες που εκδόθηκαν από το 2006, η μείωση του ΕΝΦΙΑ

και οι εκπτώσεις 40% στις δαπάνες αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντας για την περαιτέρω ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου.
Από τις αρχές του 2020 και για τρία χρόνια δεν θα επιβάλλεται ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων.
Το νέο μέτρο θα ενισχύσει την κτηματαγορά αλλά και την αντιπαροχή για την ανέγερση οικημάτων, καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν.
Εκτός από την αναθέρμανση της κτηματαγοράς και των οικοδομικών εργασιών (π.χ. ολοκλήρωση χιλιάδων ημιτελών κτισμάτων κ.λπ.) το μέτρο θα συμβάλει επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ και στην άνοδο των αξιών των ακινήτων, στην ανάκτηση της αξίας των περιουσιών των ιδιοκτητών, αλλά και στην εξυγίανση των τραπεζών –μέσω της υψηλότερης αποτίμησης των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η αναστολή του ΦΠΑ
Το νέο μέτρο θα ενισχύσει όχι μόνο την κτηματαγορά αλλά και την αντιπαροχή οικημάτων καθώς θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και οι οικοπεδούχοι για τα διαμερίσματα που λαμβάνουν. Mε την αναστολή του ΦΠΑ για μια τριετία μεγάλο, όφελος θα έχουν οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων καθώς για ένα διαμέρισμα 200.000 ευρώ ο φόρος θα μειωθεί από τις 48.000 ευρώ χιλιάδες στις 3.00 ευρώ.
Πολύ σημαντική θεωρεί η Ένωση κατασκευαστών Ελλάδος την αναδρομική ισχύ του μέτρου καθώς θα ξεμπλοκάρει πολλούς μικρούς αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου ενώ θα φέρει ξένους επενδυτές στην Ελλάδα οι οποίοι την απέρριπταν λόγω του υψηλού φόρου.
Η πώληση των παλαιών ακινήτων θα χρηματοδοτήσει τις νέες οικοδομές και θα αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα σύμφωνα με τους ανθρώπους της κτηματαγοράς.
Από την άλλη υπάρχει η εκτίμηση επίσης τους ανθρώπους της αγοράς πως μερίδα κατασκευαστών ήταν γνώστες τής πολιτικής της κυβέρνησης και έχουν ενσωματώσει εδώ και καιρό τη μείωση του φόρου στις τιμές με αποτέλεσμα να υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα υπάρξει διαφορά στις τιμές των ακινήτων. Χαμένοι ενδεχομένως βγαίνουν οι πωλητές ακινήτων προ του 2006 που δεν έχουν πουληθεί καθώς χάνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν έναντι των νεότερων αν και σύμφωνα με τους ειδικούς τα ακίνητα αυτά είναι ελάχιστα έως και ανύπαρκτα.
Με το μέτρο αυτό πάντως η κυβέρνηση πέραν ότι θέλει να αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα βάζει τέλος στη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν ακίνητα πολλών ταχυτήτων.
Και νέες άδειες
Εκτός από τα τεράστια οφέλη που δημιουργεί η αναστολή του ΦΠΑ για τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από το 2006 τα οποία δεν έχουν ακόμα μεταβιβασθεί, δημιουργούνται προσδοκίες για ανάπτυξη του κλάδου μετά την τριετή αναστολή του ΦΠΑ.
Ουσιαστικά οι κατασκευαστές θα σπεύσουν να «στοκάρουν» οικοδομικές άδειες έτσι ώστε την επόμενη δεκαετία να χτίζουν ακίνητα χωρίς ΦΠΑ. Σημασία έχει η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας και όχι πότε θα χτιστεί το ακίνητο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται τουλάχιστον για μία δεκαετία η ανάπτυξη του κλάδου της οικοδομής με προφανή τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Σε ό,τι αφορά το στοκ των 100.000 περίπου ακινήτων, αυτά θα αποτελέσουν πόλο έλξης για ξένους και εγχώριους επενδυτές καθώς πλέον θα ξαναβγούν στην αγορά με χαμηλότερη τιμή.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου