Thursday, 25 April, 2024

Αναδρομικά: Η απόφαση του ΣτΕ ξεκλειδώνει ποιοι θα πάρουν, πόσα και πότε

Αν βγει συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε τα ποσά που θα δοθούν θα περιοριστούν και θα αφορούν το διάστημα από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016
Αναδρομικά πολλών ταχυτήτων θα ξεκλειδώσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή θα κρίνει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ανάλογα αν πρόκειται για παλαιούς ή νέους συνταξιούχους και με βάση το πότε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν χρήσιμο οδηγό για το θέμα των αναδρομικών που καίει εκατομμύρια συνταξιούχους.
Το κλειδί των αναδρομικών βρίσκεται στο αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων. Αν βγει συνταγματικός ο νόμος, τότε τα αναδρομικά περιορίζονται για το διάστημα από Ιούνιο 2015 ώς Μάιο 2016. Για το 12μηνο αυτό, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι από Ιούνιο 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.
-Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων;
-Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά;
-Ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων;
πηγή: ΤΑΝΕΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου