Thursday, 25 April, 2024

Αναδρομικά συντάξεων: 350.000 οι αιτήσεις – Τι γίνεται με όσους δεν έχουν κάνει αίτηση

Ήδη έχουν καταθέσει αίτηση για τα αναδρομικά περισσότεροι από 350.000 συνταξιούχοι. Ερώτημα υπάρχει με τους συνταξιούχους που δεν έχουν ακόμα κάνει αίτηση.
Κατά την κυβέρνηση, τουλάχιστον με βάση τα όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, το ζήτημα των αναδρομικών δεν είναι θέμα αίτησης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές, αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους.
Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που χορηγεί αναδρομικά στους ενστόλους και σε άλλους υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, τα κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια».
Το ζήτημα ωστόσο των αναδρομικών είναι μεγάλο καθώς το συνολικό ποσό προσεγγίζει 10 δισ. ευρώ. Έτσι πολλά θα κριθούν μεν από την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο η απόφαση λόγω εύρους του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται είναι μια απόφαση που θα παρθεί από το Μαξίμου.
Φυσικά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το ΓΛΚ είναι η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων, όπου εδώ η μπάλα χάνεται. Μόνο για τα Δώρα υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ!
Από την ερχόμενη Δευτέρα τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις.
Έντυπες θα γίνονται δεκτές μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. Σε κάθε περίπτωση, ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις θα παίξει η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νόμο Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί αν υπάρχει σήμερα χώρος για διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος.
δικαιολογητικά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου