Tuesday, 19 March, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της επιδότησης καυσίμων και τον Ιούλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμων άφησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ

και την εκπομπή «Αταίριαστοι». «Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα, ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε τώρα για επέκταση της επιδότησης, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιούνιου. 

Προσπαθούμε συνεπώς κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Με τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος της χρονιάς εξαντλήθηκε, γιατί μειώσαμε φόρους και επιδοτήσαμε γενναία και αναδρομικά και για έναν χρόνο μετά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μέτρο που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, επισήμανε ότι με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και με την πορεία του τουρισμού, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για να στέκεται κοντά στην κοινωνία όσο περισσότερο μπορεί. «Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνουμε τον ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και γυμναστήρια, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους», τόνισε. 

Σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της 6ης Μαΐου στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Όσον αφορά στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα λάβουν το 60% της επιβάρυνσης που είχαν για τους λογαριασμούς του τελευταίου εξαμήνου, ένα μέτρο που κοστολογείται στα 280 εκατ. ευρώ. 

«Για τον Μάιο και τον Ιούνιο κάνουμε πιο γενναία επιδότηση καλύπτοντας το 80%-90% του κόστους της ενέργειας διευρύνοντας και την κλίμακα πάνω από 300 κιλοβατώρες και το είδος της κατοικίας», επισήμανε τονίζοντας ότι από τον Ιούλιο και μετά και για έναν χρόνο «θα καλύπτουμε από το 70% έως το 90% του κόστους της επιβάρυνσης μέσα από παρέμβαση τόσο στη χονδρική τιμή όσο και της επιδότησης του νοικοκυριού και των επιχειρήσεων ώστε το κόστος να σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Θα υπάρχει μια επιβάρυνση, αλλά δε θα είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν».   

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 3%. Αντίστοιχα, το έλλειμμα θα είναι στο 2% του ΑΕΠ από -5% πέρυσι και -7% πρόπερυσι.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε άρση των κεφαλαιακών περιορισμών τον Σεπτέμβριο του 2019, προπλήρωσε το ΔΝΤ και βγάζει τη χώρα από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου