Friday, 29 March, 2024

Απίστευτο κι όμως αληθινό: αναδρομική αύξηση προκαταβολής

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου παρακολούθησα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος ήταν καλεσμένος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Είπε λοιπόν ο κ. Αποστόλου:

«…Πρέπει να ξεχωρίσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Γι’ αυτούς θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια φορολογίας και αντιμετώπισης…». Και συνέχισε λέγοντας: «…αυτοί θα είναι όσοι έχουν εισόδημα πάνω από το 50% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος…». Και το καλύτερο απ’ όλα: «..είναι δυνατόν να έχουμε στη χώρα μας ΦΠΑ 23% στα γεωργικά εφόδια, την ίδια στιγμή που στις άλλες χώρες το ΦΠΑ είναι 4 – 10)%…».

Το Υπουργείο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι τώρα και καθόριζαν ποιοι θα είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με τα νέα φορολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται στα εκκαθαριστικά του φορολογικού έτους 2014, δεν θα υπάρχει κανένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ή για την ακρίβεια θα είναι ελάχιστοι.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχουν (ή θα είναι ελάχιστοι) οι έχοντες αγροτικό εισόδημα που θα φορολογηθούν με 13%. Ότι όλοι στην ουσία θα φορολογηθούν όπως και οι άλλες κοινές επιχειρήσεις με συντελεστή 26%. Αν αυτό ισχύσει απευθείας ή σπαστά σε δύο δόσεις δεν έχει μεγάλη σημασία, (λέγεται ότι για τα εισοδήματα του έτους 2015 θα είναι 20% και για τα εισοδήματα του έτους 2016 και μετά, 26%).

Πάρα πολλά εκκαθαριστικά τα οποία έχουνε εκδοθεί μέχρι στιγμής με γεωργικά εισοδήματα, εμφανίζουν είτε ζημιές, είτε μικρό κέρδος. Συγκρινόμενο το αποτέλεσμα αυτό σε σχέση και με τα υπόλοιπα εισοδήματα (είτε από ενοίκια, είτε από μισθούς είτε από συντάξεις), διαπιστώνουμε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι θα πληρούν τους όρους που ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Να μην ξεχάσουμε τις αλλαγές στον Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, οποίος με την αύξηση σε δύο δόσεις θα εκτινάξει στα ύψη το ήδη βεβαρημένο κόστος παραγωγής. Μάλιστα η πρώτη αύξηση θα ισχύσει από 01.10.15.

Δηλαδή όσοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα, θα στοκάρουν πετρέλαιο κίνησης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 για να το πάρουν φθηνότερα; Εν μέσω οργασμού εργασιών προετοιμασίας για τη συλλογή βαμβακιού, καλαμποκιού και εν αναμονή είσπραξης των όποιων πωληθέντων σιτηρών; Και χωρίς φράγκο στην τσέπη; Πως στην ευχή θα γίνει αυτό; Και ποιος ακριβώς θα κάνει πίστωση τον κόσμο;

Μήπως θα πάρουν το πετρέλαιο επί πιστώσει και θα το πληρώσουν με την προκαταβολή του τσεκ, το οποίο είναι πιθανόν να μην καταβληθεί εξαιτίας οφειλών που θα δημιουργήσει ο φόρος εισοδήματος από τις φορολογικές δηλώσεις η υποβολή των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη;

Φαντάστηκα ότι η μέρα θα κλείσει με αυτούς τους προβληματισμούς μόνο αλλά που τέτοια τύχη.!!

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, περιλαμβάνεται η κατάργηση τους 27,5%, της προκαταβολής δηλαδή για όσους έχουν γεωργικά εισοδήματα και η επαναφορά της στο 55%. Και μάλιστα αναδρομικά από 01.01.14.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί (σύμφωνα με τα δελτία τύπου της ΓΓΔΕ), περίπου 4.500.000 φορολογικές δηλώσεις. Δεν γνωρίζουμε πόσες από αυτές έχουν γεωργικό εισόδημα, για όλες όσες έχουν όμως,  θα γίνει νέα εκκαθάριση (αυτόματα λένε) και θα αλλάζει το τελικό ποσό προς πληρωμή.

Έτσι, κάποιος ο οποίος έχει προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του και έχει κάνει πληρωμές του, καλείται να πληρώσει και επιπλέον 27,5% επί του φόρου που έχει προκύψει.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς περιμένουν να πετύχουν με τα μέτρα αυτά.

Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας τι θα καταφέρουν.

Θα εισπράξουν κάποια χρήματα παραπάνω φορολογώντας τις επιδοτήσεις, οι οποίες είναι γνωστό πόσες είναι, άρα και αναμενόμενο το ποσό είσπραξης. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι του προϋπολογισμού τους.

Προσδοκάνε όμως εισπράξεις από την παραγωγή. Εδώ πολύ φοβάμαι ότι θα πέσουν τελείως έξω.

Λιγότερες δυναμικές καλλιέργειες, λιγότερα έως καθόλου λιπάσματα, λιγότερα έως καθόλου φυτοφάρμακα, άρα μειούμενη κατά 70 – 80% οι δημιουργία υποχρεώσεων. Λιγότερα έσοδα, λιγότερα κέρδη, μικρότερη φορολογία, άντε να δούμε από πού θα βρεθούν τα προϋπολογισθέντα έσοδα.

Άφησα για το τέλος την αναφορά του Υπουργού στον ΦΠΑ των εφοδίων. Το γεγονός ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στις άλλες χώρες είναι 4-10%, ενώ στην Ελλάδα πηγαίνει στο 23%, τι στην ευχή, δεν προβληματίζει κανέναν; Δηλαδή θεωρείται φυσιολογικό αυτό;

ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων: Εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν όλοι εκεί στο Υπουργείο ότι η αφαίμαξη της ρευστότητας μέσω  της αύξησης του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, εύλογα θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η αύξηση των φόρων μειώνουν τα έσοδα. Τι στην ευχή, τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν αυτό; Δεν βλέπουν τα αποτελέσματα;

«Πάσα επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση»

Επιμένουν σε μέτρα τα οποία δεν πρόκειται να αποφέρουν τα προβλεπόμενα, για ποιο λόγο άραγε οδεύουν προς ψήφιση;  Δεν μπορώ να το καταλάβω. Υπάρχει κανείς να μου το εξηγήσει;

Επιμέλεια: Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)

Απίστευτο κι όμως αληθινό: αναδρομική αύξηση προκαταβολής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου